Tips for fest og selskap
Gjør du dette, går selskapet knirkefritt
Nyttige tips til deg som er vertskap.
Når vi inviterer til selskap er det vårt ansvar å gi gjestene en god opplevelse, ikke bare av maten, men også i den sosiale sammenhengen.
Det er lett å tabbe seg ut, og er du uheldig er det ei tante som husker tabbene dine i generasjoner frem i tid, og dine bommerter blir familiens kilder til latter i flere tiår.
Start med en apertiff
Aller først hilser du gjestene velkommen og forteller hvor de kan henge fra seg ytterklærne.
Det er vanlig å servere en apertiff i finere selskap. Dette gjøres når gjestene kommer, og den kan serveres selv om ikke alle er kommet ennå.
- Aperitiff kommer fra latin aperire, som betyr åpen, og serveres for å åpne for apetitten. Den serveres før maten ved lunsj eller middag, forteller Patrick Breitenstein, sveitser bosatt i Norge og nåværende servitørlærer ved Glemmen vgs i Fredrikstad.
Til aperitiff i et selskap kan du servere musserende viner, hvitvin, vann (Farris) og juice om det er en selskap. Du bør ikke servere drikke med kraftig smak, da det vil ødelegge for middagen; sprit, sterk øl, søt hvitvin og rødvin.
- Men husk at gjesten er kongen, og hvis han vil ha rødt til apertiff, så ville jeg prøve med en lett rødvin.
Alkoholfrie alternativ er Freixenet legero (musserende), Schloss Wachenheim (musserende rosé), Vintense musserende rosé eller hvit, Bonne nouvelle vin uten alkohol, hvit rosé og rød du kan også bruke Vår (eplebasert høyklassejus fra Tine) og vanlig eple- eller appelsinjuice, eventuelt Mosel til barna.
Gjesten først - hva med røyk?
Breitenstein mener at gjestens behov må komme først, også når det kommer til røyking. Men det betyr ikke at røykere kan kreve å få røyke innendørs.
- Dersom du ønsker et røykfritt hus, kan gjestene røyke på verandaen ute. Jeg har hatt flere gjester som røyker, og de respekterer at de må røyke ute. Du kan også gå ut, og underholde dem mens de røyker.
Når alle gjestene er kommet, og er samlet rundt aperitiffen, passer det fint å ønske velkommen og fortelle hva som står på menyen, hvem som skal sitte hvor eller andre praktiske opplysninger.
Tips til deg som er alene
Er du alene om å holde selskapet, har du en ekstra utfordring. Ikke bare er det dobbelt så mye jobb å få huset og maten klart for selskapet, men også i forhold til å underholde gjestene, preparere maten og servere den.
Hvor lenge er det for eksempel akseptabelt å være borte fra bordet under forretten eller middagen, for å forberede neste rett?
- Jeg tenker maks 15 min. Jeg anbefaler å være to, slik at den ene kan underholde mens den andre lager maten. Hvis du er alene bør du planlegge det sånn at du forbereder maten før gjestene kommer. Da trenger du bare å holde den varm eller varme den opp, sier Breitenstein.
- Et eksempel kan være en kald kald forrett som for eksempel røkelaks eller sashimi, og kald dessert som is eller panna cotta. Da trenger du bare å konsentrere deg om hovedretten.
Tips til nybegynneren
Er du uvant med å være vertskap, råder Breitenstein deg til å være raus med tiden du setter av i forkant av selskapet. Mye ligger i planleggingen.
- Ta deg tid til å planlegge. 75% av kvelden er planlegging resten er bare å sette sammen og servere.
Du bør planlegge å servere en aperitiff, så får du tid til å sette klart forretten og sjekke i ovnen om du lager noe der. Det er ikke lurt å prøve å lage en rett som du aldri har laget før, ei heller å lage en femstjerners middag. Stress er din fiende!
- Noe enkelt er like bra, mener Breitenstein.
- En god gryterett, en kalkun eller ost og vin. Forrige sommer inviterte jeg gjester på kanadisk buffet. Da tar gjestene med seg maten selv, det kan være en idè om man aldri har invitert gjester før.
Skal du lage maten selv, bør du fortelle gjestene menyen på forhånd, før de kommer. Da kan eventuelle allergikere ta forbehold eller du kan justere menyen.
- Og til sist - prøv å ikke invitere midt i uken. Lørdag synes jeg er den beste dagen. Da har du fredag til å planlegge og søndag til å vaske.
Voksent selskap er ingen lek
Inviterer du til middagselskap, kan drikkeleker og slikt legges vekk, mener Breitenstein.
- Dumme spill som drikkespill, eller utkledningsselskap er gjerne med på å sette enkelte i forlegenhet. Gjestene kommer for deg, og ikke for å underholde. Du skal også respektere gjestene dine og ikke snakke om pinlige tema. Vær naturlig og kos deg med gjestene dine, mener han.
Samtidig er det viktig at det ikke blir kunstig:
- Hvis stemingen er for stiv, kan det også bli kunstig. Også må du ha fokus på gjestene dine, ikke bare deg, deg, deg.
Den perfekte gjesten
Snur vi på det, og ser på gjestens rolle i et selskap, er det også kutyme ute og går.
Toppen Bech har skrevet boken Skikk og bruk - i en ny tid. Der gir hun deg en smakebit på hvordan en dårlig gjest oppfører seg, og hvordan du, som den perfekte gjesten, skal oppføre deg.
- En dårlig gjest kommer slengende et par timer for sent, er møkkete, slafser og smatter, stiller nærgående spørsmål til andre gjester, tygger tyggegummi, blir hele natten, fungerer som den selvoppnevnte interiørarkitekten og starter ommøbleringen, klyper husets unge datter på strategiske steder, og røyker mot bedre vitende.
Den gode gjesten gjør derimot følgende:
- Gir på forhånd beskjed om allergi, kommer presis, har kledd seg til vertskapets og selskapets ære, nyter mat og drikke, og gir uttrykk for det, bidrar til god og hyggelig stemning, kjenner når det er på tide og bryte opp, og takker for seg.
Du må aldri misbruke gjestene
Okei, så er maten fortært og middagselskapet går mot slutten. Det blir alltid en del å rydde etter slike sammenkomster, men du kan vel ikke like godt be gjestene om hjelp?
- Joda, det går fint. De ønsker gjerne å være med å rydde vekk etter maten, eller de kan ønske å hjelpe med serveringen også, sier Breitenstein.
- Ofte tilbyr de seg å hjelpe, og da takker man høflig "ja".
Men det er stor forskjell på om gjestene tilbyr seg, eller om du ber dem pent - og å delegere arbeid.
- Du kan ikke begynne å kommandere dem rundt, du gjør ditten og du gjør datten, eller be dem ta oppvasken. Er det slike oppgaver du trenger hjelp med, bør du klarere det med gjestene på forhånd, sier han.
Breitenstein mener det er tre tabber vi vanligvis gjør når vi inviterer til selskap:
1) Kjøpe for mye eller for lite mat. Spør i disken når du handler, eller spør noen som kan det
2) Glemme å si at gjester må eller må ikke ta med seg drikkevarer
3) Dresskode om det er en spesiell anledning
Les også: