Saus til lammesteik
Ni sauser til lammesteika
Det holder å lage en av dem.
Lam er det mest tilgivende av alle. Steker du det for mye, pyttsann!, lammesteika blir god likevel. Og steker du det for lite, vel, det er nesten ikke grenser for hvor lite, du kan steke det - bare spør en franskmann.
Lammesteikas tilpasningsdyktighet stopper ikke der. Da jeg jobbet på Polet i gamle dager kom alle og spurte hva slags vin de skulle ha til lammelåret i påsken. Svaret var alltid det samme: - Omtrent "halve butikken", sa vi. Det er nemlig vanskelig å finne en rødvin som absolutt ikke passer til lam (selv om dette jo er den beste).
Så, det er enkelt å tilberede lam, siden presisjonsnivået ikke behøver å være høyt. Og det er enkelt å finne vin til.
Hva med sausene? Jo, når det kommer til saus til lammesteik er det faktisk enda flere gla'nyheter - for lammekjøtt viser seg igjen som svært omgjengelig. Lammesteika er svært imøtekommende overfor nye smaker. Det finnes nesten ikke grenser for hva som funker - det strekker seg fra mynte til ansjos. Og det er jaggu et godt stykke i den kulinariske verden.
Jeg vet om mange som serverer lam med brun saus. Og det er helt fint, i alle fall så lenge du lar stekesjyen få være med på festen.
Men, det er viktig å vite at det finnes en hel liga av sauser som passer til lammesteik.
Vi begynner med de tradisjonalle sausene.
For den tradisjonelle
Det finnes et godt knippe med tradisjonelle sauser til lammesteika. Det vanligste er kanskje å lage en sjysaus. I sin enkleste form handler det bare om å ha sjyen fra lammesteika i et sausenebb. Det går fint og er godt som bare det. Men, sjekk ut min oppskrift (som jeg fikk servert på et slott i Frankrike...) hvor du blander inn smør og honning - og jeg skal hilse og si at det gjør susen!
Nedenfor finner du også en sjysaus som du jevner med maisenna (og tilsetter litt flere ingredienser). Det du oppnår ved jevningen er altså en tykkere og mer fyldig saus.
Soppsaus er heller ikke å forakte. Dersom du skal spise lammesteika på hytta, synes jeg alltid at sopp harmonerer så godt med omgivelsene (tilgi meg for å være romantisk). Soppen er jo skogens krydder - og gjør seg utmerket til lammekjøttet.
Rødvinssaus er det mange som er glade i. Jeg synes noen ganger at rødvinssauser blir vel syrlige. Trikset er faktisk å balansere med sukker. Prøv det om du heller ikke er hekta på syre.
Den siste av de mest tradisjonelle sausene til lammesteik er peppersaus. Denne sausen er virkelig en hit av de sjeldne. Hemmeligheten ligger i å steke (strengt tatt "riste") knuste pepperkorn i en tørr stekepanna. Du merker fort når det begynner å dufte livlig. Da har du i en skvett konjakk, som du setter fyr på (eller bare venter litt) og så har du i fløte som du lar koke seg tykk før du heller dette over lammekjøttet.
For den djerve
Apropos konjakk! Et enkelt cognacsmør lager du raskt ved å koke inn skvett cognac til en halv skvett cognac, ha i litt fløte og piske inn smør. Ja, litt mer djerv må du være.
For de som ikke kan lage saus
Chimmichurri er en saus som ikke er en saus. Den består av rødvinseddik, vann, hakket hvitløk, chiliflak, olivenolje og masse finhakket persille. Det er bare å blande alt sammen - og vips så har du saus.
Og så er det hvitløkssaus for deg som ikke kan lage saus: Skrell noen hvitløkfedd, stek dem i en tørr panne til de blir gylne, hakk dem og bland med 50/50 majones og rømme. Nei, den er ikke varm - men, dette er altså en nødsaus.
For meg
Jeg kunne faktisk finne på å lage Sandefjordsmør til lam. Det er en svært mektig saus - og er (når sant skal sies) ment for fisk, gjerne mager fisk. Men - jeg er av dem som kunne finne på lage den til lam. Særlig dagen etter, til kaldt lammekjøtt (om det er noe igjen, da...)
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 12/04 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.