Salat av vinterens råvarer
Grønn og frisk start på året
Velg de råvarene som er i sesong om vinteren, og miks deg en herlig salat.
Det stemmer ikke at vinteren er en årstid med dårlig tilgang på gode råvarer.
Fisk og skalldyr
Når vannet blir iskaldt, forsvinner algene og skalldyr og fisk stortrives. Reker, østers, kamskjell og sjøkreps er faktisk best om vinteren. En lett sjømatsalat er perfekt føde etter julens fete kjøttmiddager.
Sitrus og sikori
Appelsiner er også i sesong, og både de og hele spekteret av sitrusfrukter kan vi bruke i salat - i middagssalat og fruktsalat.
Endiviesalat/sikori er vintersalat. Den bitre smaken gir salatblandingen en spesiell piff. Sikori brukes både rå og kokt. Når den kokes, blir smaken mild og søt.
Belg- og rotfrukter
Linser, erter og bønner gjør seg også svært godt i salater om vinteren. I tillegg til at de smaker godt, gjør de salaten mer mektig. Det samme gjør tørrvarer som pasta, ris, couscous og bulgur.
Rotfrukter som gulrot og potet er tradisjonelle vintergrønnsaker. Ved å ovnsbake potetene i båter sammen med olje og urter blir smaken mer lun. Legg dem over eller ved siden av salaten straks før servering for å bevare dem sprø.
Dersom du ønsker litt varme i kulden, kan du tilsette noen sterke krydder i salaten. Thailandske salater er kjent for sin brennhete karakter.
Dessertsalater
Sitrussalat med nøtter og vaniljekesam
Denne saken ble første gang publisert 02/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.