Oppskrifter på krydret mat

Hold deg varm med krydder

Sterk mat holder deg varm. Her har du oppskriftene.

matarkiv KRYDDER MOT KULDA: Hold deg varm med heit mat.
matarkiv KRYDDER MOT KULDA: Hold deg varm med heit mat. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Mange koste seg med hjemmelagde boller og vår perfekte vaffeloppskrift i helgen. Og, ikke overraskende sjekket mange ut glovarme supper og de beste gryterettene som holder deg varm. Siden kulda ikke ser ut til å gi seg, sier jeg:

 

Gi meg pepper!

Gi meg karri! Chili! Jo sterkere jo bedre! Kroppen skriker etter heit mat som gjør det levelig i denne ubarmhjertige kulda.

Det er ikke godt å si hvordan det har seg, men sterk mat har en veldig varmende effekt på meg. På engelsk heter det "hot food", så jeg tipper at det ikke bare er min kropp som varmes av kryddere fra fjerne strøk.

Hvordan har det seg?

Fjerne strøk? A ha! Kanskje krydderene tar med seg litt av den tropiske varmen med seg, eller at spisskummen og karri trigger noen godt isolerte solceller i hjernen vår? Er det slik det har seg at vi rundt middagsbordet kjenner varmen sprer seg i kroppen?

INDISK: Varmende indisk kylling.
INDISK: Varmende indisk kylling. Foto: Foto: Erik Hannemann
Her er oppskriften på chili con carne.
Her er oppskriften på chili con carne. Foto: Peter Berg

Jeg er fan av placeboeffekten. Om den holder kroppen min varm - desto bedre. Det hevdes fra mange hold at ulike krydder får fart på blodsirkulasjonen. Om det er sant skal ikke jeg si noe om, men at jeg blir varmere av sterk mat - ja, det er helt sikkert.

Nedenfor har jeg samlet noen gode oppskrifter som alle er godt krydret.

Oppskrift på afrikansk lammegryte

Oppskrift på kylling i grønn karri

Oppskrift på mulligatawny (kylling og karrirett)

Oppskrift på chili con carne

Oppskrift på indisk gryte

Oppskrift med marokanske smaker

 

 

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

 

 

 

Les også:

Billig middag hele uka

Lag middag for hele uka på to timer

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 11/01 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også