Oppskrift på pinnekjøtt
Slik blir pinnekjøttet perfekt
Her får du oppskrift på deilig pinnekjøtt med kålrabistapp til.
Oppskriften på perfekt pinnekjøtt finner du nederst i artikkelen.
Hvor kommer pinnekjøttet fra?
Pinnekjøtt har tradisjonelt vært mer populært på Vestlandet. I Norge har vi lange tradisjoner for salting og tørking av kjøtt og fisk for å gardere oss mot en lang vinter med lite tilgang til mat.
Å salte og tørke pinnekjøttet er en effektiv konserveringsmetode.
Røyking av pinnekjøttet var opprinnelig mest vanlig der fuktig luft kunne true julematen.
Hvor mye pinnekjøtt per person?
Det viktigste er å ikke lage for lite. Beregn omtrent 500 gram pinnekjøtt til hver. Det skulle være rikelig. Det er en del svinn fordi det er så mye bein. I tillegg er det mange som ikke spiser fettet på pinnekjøttet.
Heldigvis holder pinnekjøtt seg veldig godt etter at det er dampet (på grunn av saltet).
Røkt vs ikke-røkt pinnekjøtt
Tradisjonelt ble pinnekjøttet røkt fordi man var redd for mugg. Mugg var en utfordring på steder med høy fuktighet. I dag er ikke mugg noe problem.
Men, røyketradisjonen holder seg fordi mange liker den røkte smaken på pinnekjøttet. I dag er det imidlertid vanligst med bare salt pinnekjøtt.
Les også (+) Der ingen skulle tru-Jon (81) skulle feire enda en jul alene. Så fikk han en uventet telefon
Hvor lenge skal pinnekjøttet dampe?
Først må pinnekjøttet legges i vann, helst et døgn i forveien. Det gjør det både mykere og mindre salt.
Opprinnelig brukte man pinner eller kvister i bunnen av gryta, men i dag bruker mange en metallrist. Ha på vann i bunnen av gryta, men ikke så mye at det kommer i kontakt med kjøttet du legger oppå risten.
Så skal kjøttet dampes. Det finnes oppskrifter på pinnekjøtt som spesifiserer en dampetid på to timer, men det er for kort. Pinnekjøttet skal dampes til kjøttet løsner lett fra beinet, og det krever minst tre timer. Det er faktisk bedre å dampe kjøttet for mye enn for lite.
Etter at pinnekjøttet er ferdig dampet, er det ganske vanlig å gi det noen minutter under grillelementet i ovnen for å crispe det litt opp.
Les også: Test av akevitt til jul: Seks får toppkarakter
Variasjoner over kålrotstappen
Det enkleste, og kanskje beste, er å bare mose kålroten sammen med smør. Noen liker også å ha i en skvett fløte.
Atter andre liker å ha i litt av av kraften fra bunnen av pinnekjøttgryta. De føler at det bygger bro fra stappen over mot pinnekjøttet.
Men stappen blir da "skitten" på farge og ikke så søt og frisk at den blir en fin kontrast til det salte pinnekjøttet. Smak og behag avgjør hva du velger å gjøre her.
Som alternativ til ren kålrotstappe, velger noen å lage rotmos, altså en blanding av kålrot og andre rotgrønnsaker. I tillegg til kålrot, er det vanligst å legge til gulrot, men noen bruker også sellerirot. Tre deler kålrot, to deler gulrot og to deler sellerirot, gir en veldig god rotmos.
Atter andre har også potet i kålrotstappen eller rotmosen. Det skulle strengt tatt ikke være nødvendig når du likevel serverer poteter til pinnekjøttet.
Under finner du oppskrift på pinnekjøtt med kålrabistappe, pluss en ekstra oppskrift på kålrabistappe, hvis du vil prøve den.
Les også: Oppskrifter på seks klassiske småkaker du kommer til å spise opp med en gang
Denne saken ble første gang publisert 25/11 2009, og sist oppdatert 17/12 2021.