Oppskrift på bacalao
Slik lager du bacalao
Denne oppskriften er like enkel som den er god.
Man får alltid høre at det finnes 365 oppskrifter på bacalao i Portugal. En for hver dag. Og for å være et godt kone-emne sies det at du må beherske alle sammen.
Jeg vil dermed aldri bli noen portugisisk brud. Når det er sagt ville min bacalao gjort meg veldig populær. Det er jeg sikker på.
Les også: Så enkelt er det å lage tiramisu
En nederlender i Kristiansund
Oppskriften min ligner veldig på bestemors (bortsett fra at hun ikke kan fordra pepper og hvitløk - nok om det). Hun har igjen lært den av sin mor som kom fra Kristiansund - klippfiskens hjemby.
Det var i denne byen nederlenderen Jappe Ippes slo seg ned i på slutten av 1600-tallet. Det er denne mannen vi i dag kan takk for det norske klippfiskeventyret.
Da jeg reiste i Mexico var "bacalao" det første alle sa de fikk høre at vi kom fra Norge. Klippfisken har etter hvert blitt så dyr at den ikke lenger er hverdagsmat.
Men når jula kommer skal alle ha klippfisk. De som har råd til det, kjøper norsk.
Hvordan lage bacalao
Det er veldig enkelt å lage bacalao. Alt skal i én gryte og så er det bare å koke.
Det eneste du må tenke på er å vanne ut fisken. Det gjør du ved å legge den i en stor bolle natta over. Når du har gjort det, kan du lage bacalao.
Som en tommelfingerregel bruker man like mye fisk som løk og potet til sammen.
Ellers liker jeg å bruke mye olje. Det kan du gjerne prøve deg fram med selv.
Eyvind Hellstrøm har også laget bacalao - her er oppskriften hans
Her er oppskriften!
Denne saken ble første gang publisert 30/09 2009, og sist oppdatert 10/03 2022.