fårikål oppskrift

Slik lager du fårikål

Unngå tabbene. Gjør alt riktig. Her er tipsene du trenger.

OPPSKRIFT PÅ FÅRIKÅL: Fårikål er kåret til Norges nasjonalrett både i 1972 og 2014.
OPPSKRIFT PÅ FÅRIKÅL: Fårikål er kåret til Norges nasjonalrett både i 1972 og 2014. Foto: Astrid Hals/matprat.no
Sist oppdatert

Vi tar for oss de vanskeligste fårikålspørsmålene.

Man skulle ikke tro det gikk an å gjøre feil når man skal lage fårikål. Det er jo bare kjøtt, kål, pepper, salt og vann. Og kanskje litt mel. Og det hele skal koke sammen i samme kjele.

Men hvis du er usikker, og redd for å gjøre feil, så har vi tipsene og grepene som gjør fårikålen din til en suksess.

Hva er fårikålkjøtt?

Fårikålkjøtt kommer fra lam eller sau, og kjøttet skal være ferskt eller frossent, ikke saltet, røykt eller tørket.

Kjøttet kan komme fra hele dyret, men det mest vanlige er bog, rygg og nakke. Noen bruker også skiver av lår.

Kjøtt av lam har en ganske mild smak, mens kjøtt av sau har en kraftigere fåresmak. Hver sin smak. Les på pakken i butikken, eller spør personalet.

Går du til en slakter, kan du kanskje velge mellom de to typene kjøtt.

Det er ikke så farlig hvor mørt kjøttet er. Det skal uansett koke/dampe i to timer. Beregn ca. 350 gram kjøtt per person. Hvis du synes det høres mye ut, så husk at det er endel bein og fett på fårikålkjøttet.

Les også: Alle våre oppskrifter på lam finner du her

Hva slags kål skal du bruke?

Du skal rett og slett bruke vanlig hodekål. Du bestemmer selv hvor store biter du vil ha. Begynn med å skjære hodekålen i to og så i båter. Du kan bruke hele båter, eller kutte disse i mindre biter.

Noen velger også å kutte bort den grove stilken, men det gjør du som du vil med.

Beregn omtrent et tredejedels hode med kål per person. Kålen skal koke sammen med kjøttet omkring to timer.

Les også: Topp fem rødvin under 200 kroner

Lag på lag med kjøtt og kål

Så er det tid for å montere det hele.

Da skal kjøtt og kål legges lag på lag i en stor kjele. Begynn gjerne med kjøtt nederst, og velg noen av de mest fettrike bitene. Da har det ikke så lett for å svi seg i bunnen. Når du bygger lagene oppover, ha et dryss med salt og hele sorte pepperkorn mellom hvert av lagene. Bruk fire teskjeer pepperkorn til fire personer.

Det tradisjonelle er å ha pepperkornene løst i kjelen. For de som ikke liker det, går det an å ha pepperkornene i en tøypose eller en liten perforert metallbeholder du får kjøpt på kjøkkenutstyrsforretninger.

Noen velger også å droppe salt under selve kokingen, og heller salte etterpå.

Hvis du vil ha jevnet kraften, drysser du også litt hvetemel mellom lagene. Om noen skulle ha problemer med gluten, kan du røre ut litt maisenna i vann og helle i kjelen.

Du må jo også ha vann i kjelen, og det skal faktisk ikke så mye til.

Lager du fårikål til fire personer, trenger du ikke mer enn rundt tre desiliter vann. Husk at kålen slipper ganske mye vann. Så skal du gi det hele et oppkok, og så setter du på lokk og skrur ned varmen slik at vannet småputrer. La det så koke/dampe i to timer.

Det pleier sjelden å være et problem at det koker tørt, men ha en vannkoker med kokende vann klar for sikkerhets skyld. Om det derimot skulle bli for mye vann, kan du ta av lokket de siste minuttene før servering, slik at noe av vannet fordamper.

Les også: «På grensen til kvalmt»: Her er dommen over Norges mest populære rødviner

Server fårikålen rykende varm

Det er ganske mye fett på fårikålkjøttet, og det kan fort bli litt udelikat hvis det ikke er rykende varmt. Server fårikålen rett ut av kjelen, og helst på varme tallerkener.

Kokte poteter er det tradisjonelle tilbehøret - ris eller pasta blir feil her. Pynt gjerne med litt persille.

Om du vil ha en helt basic, tradisjonell oppskrift på fårikål, finner du den nedenfor.

Vær obs på at i oppskriften under er det brukt 250 g av henholdsvis kjøtt og kål. Det kan bli for lite kjøtt for noen, da mye går vekk i bein og fett. Juster gjerne opp fra 1 kg hver av kjøtt og kål til 1,4 kg kjøtt og et stort hode med kål.

Da er du sikker på at fårikålelskerne blir lykkelige.

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2014, og sist oppdatert 30/09 2021.

Les også