OPPSKRIFT PÅ LAMMEKRAFT
Lammekraften du bare må prøve
Med denne lammekraften er det bare å øse på!
Vi stod på en lang linje. Det vi ventet på var en fransk kokk som tålmodig stod og skar kjøtt fra lammet han hadde helstekt tidligere på dagen.
Så var det endelig min tur. Først noen fine stykker med saftig lammekjøtt, og så, ett skritt til venstre for å få øst over lammekraft av den kvinnelige medhjelperen til kokken. Og Gud hjelpe meg! Jeg ble umiddelbart slått i bakken. Og all frykt for å dumme meg ut på mitt mildt sagt rufsete fransk forsvant øyblikkelig.
Jeg gikk tilbake til kokken, lot som jeg ikke så køen, og spurte hvordan i all verden han lagde den sausen her. (Målet overskygget frykten fullstendig).
Lite kan gå feil
Scenen utspiller seg på slottet Pommard i Burgund. Anledningen var den store vinmessen som er en årlig happening. All verdens vinskribenter, innkjøpere og vinnerder strømmer til Burgund (Bourgougne på fransk) for å oppdatere seg på årganger, produsenter og møte folk med felles interesser.
En lammesteik blir god om du klarer å følge denne oppskriften (med video). Men, den blir også ganske god om du ikke gjør alt riktig. Lammekjøttet er det kjøttet som blir best når du mislykkes. Dersom du i tillegg lager denne kraften og kjøper deg en av disse rødvinene er det ikke mye som kan gå feil.
Oppskriften på lammekraft
Siden det var en majoritet av vinfolk under dette arrangementet, fikk maten i Burgund ufortjent lite oppmerksomhet. Derfor var kokken så glad da jeg spurte.
Og han svarte villig vekk, med godt humør. Når det viste det seg at hjelperen til kokken var fra Chile ble alt litt enklere. Med fransk- og spansk-kunnskapene til sammen klarte jeg å klore sammen en oppskrift - i alle fall ingrediensene.
Det første jeg gjorde da jeg kom hjem var å forsøke å gjenskape vidunderet. Resultet finner du i form av oppskriften nedenfor. Og det er bare tre ingredienser til denne lammekraften: Lammebuljong, smør og honning.
Lammekraft bra bunnen
Dersom du har lyst til å lage lammebuljongen/kraften selv fra bunnen av, er det enkelt, men det krever litt tid: Grill lammebein (ca 1 kilo) i ovnen på 220 grader til det bruner seg, kok dem i ca 1-2 liter vann sammen med løk, gulrot, laurbær og litt sopp til det er redusert til 1,5 desiliter. Sil av. (Det behøver slett ikke kokes helt inn til 1,5 desiliter heller, men da blir smaken mer konsentrert).
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her er vinneren av sjokoladekonkurransen
Slik blir finnbiff morsomt på denne måten
Her kan du søke blant 6000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 28/03 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.