Vedlikehold av vaffeljern
Fem tips som tar vare på vaffeljernet ditt
Hørt om rensevaffel før?
Her på klikk har vi ubeskjedent lansert den perfekte vaffeloppskriften.
I tillegg har vi testet vaffeljern. Da er det bare å få med seg tipsene under så er vaffelfesten i gang.
Vaffeljernet er den store sliteren i mange vaffelglade hjem. Behandler du det på en pen måte vil det aldri svikte deg.
Ta vare på belegget
Er jernet ditt utstyrt med slippbelegg gjelder de samme reglene som for stekepannen. Ikke bruk metallredskap, kun tre og plast. Dette gjelder også øsa.
De fleste av oss bruker øsa til å dra røra utover i jernet. Da skraper bunnen av øsa mot toppene i jernet og sliter av slippbelegget.
Derfor: bruk kun plastøse.
Smøring
- Fettet skal i røra ikke i jernet, sier Erik Fredskov. Han er vertskap på Tryvannstua. Vi smører aldri jernet, selv ikke første gangen. Klarer du å unngå dette er jernet alltid passe smurt og holder seg helt problemfritt.
Ikke såpe
Har vaffelen brent seg fast, ikke vask med såpe
- Det har skjedd at jern hos oss har blitt vasket med såpe, i beste mening selvsagt. Da går jernet i søpla, forteller Fredskov
- Såpen ødelegger det fine belegget og jernet blir umulig å bruke forklarer han.
Oppbevaring
Mellom vaffelstekingen er det lurt å legge tørkepapir mellom flatene. Det suger til seg overflødig fett, og beskytter belegget.
Rensevaffel
Etter en tid setter det seg smak i jernet. Da er det lurt med en rens. Det gjør du rett og slett ved å lage en rensevaffel. Matbloggen Millasmat har oppskriften på den:
Ta litt varmt vann på en oppvaskbørste og skrubb jernet godt for å løsne alle biter som sitter fast. Tørk over stekeflaten med kjøkkenpapir og sett på jernet.
Pisk sammen mel, vann og salt til en glatt røre og hell massen i vaffeljernet. Stek den som en vanlig vaffel og kast den etter steking.
Ingredienser:
1 dl hvetemel
1/2 dl vann
2 ss vanlig koksalt
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 18/12 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.