Tips tll julegaver

Julegaver til den matglade

Så du tror han har alt...?

VAKUMGØY: En slikkelig vakuumkoker åpner opp en ny verden på kjøkkene. Her Sous Vide Supreme.
VAKUMGØY: En slikkelig vakuumkoker åpner opp en ny verden på kjøkkene. Her Sous Vide Supreme. Foto: FOTO: Produsenten
Sist oppdatert

Har du en partner, en kompis eller en mor som er god på kjøkkenet? Da er det mye bra kjøkkenutstyr du kan kjøpe.

Alle matglade elsker å lage mat. Og, la meg like så godt snakke for alle sammen: Vi liker gode verktøy på kjøkkenet.

Jeg har laget en liste over alle de kjøkkentingene jeg har ønsket meg, og noen ting jeg fortsatt ikke har i hus. Lista over gadgets håper jeg gir noen ideer som havner under juletreet rundt om.

Vi begynner med de enkle - og så går det bare oppover...

Julegavetips 1: En super brødkniv

SKARPE KNIVER: Om du har en vanlig kniv, vil du bli sjokkert over hvor bra det er å ha en skikkelig kniv i kjøkkenet.
SKARPE KNIVER: Om du har en vanlig kniv, vil du bli sjokkert over hvor bra det er å ha en skikkelig kniv i kjøkkenet. Foto: FOTO: VICTORINOX

De aller fleste blir over seg av lykke når de forsøker en skikkelig god brødkniv for første gang.

Det finnes flere der ute, men Victorinox er et sikkert valg.

Julegavetips 2: En sprøyte

Har du lagt merke til all saften som kommer ut av kjøttet når du steker det, særlig ved ovnsbaking av lammesteik? Da er det lurt å ha en sprøyte som du kan bruke til å suge opp all kraften og injisere det tilbake der det hører hjemme.

Enkelt og genialt. Den kan du for eksempel kjøpe på Traktøren.

Julegavetips 3: Zester eller juliennejern

En zester kalles også juliennejern (tynne strimler kalles for julienne i det tradisjonelle, franske kjøkkenet). De brukes oftest på sitroner og appelsiner til å få ut fine strimler av skallet som inneholder veldig mye smak.

SPRØYTE: Med en matsprøyte kan du injisere kraft og smak som siver ut av steika eller kyllingen.
SPRØYTE: Med en matsprøyte kan du injisere kraft og smak som siver ut av steika eller kyllingen.

Du kan bruke en kniv, men da er det lett å få med det hvite, bitre skinnet - og det vil du ikke.

ZESTER: Bare lukta av skallet når du bruker en Zester er nok til å ønske seg en.
ZESTER: Bare lukta av skallet når du bruker en Zester er nok til å ønske seg en.

Disse får du kjøpt i alle kjøkkenbutikker.

Julegavetips 4: Knivsliper

En knivsliper er gull verdt. Mange har fått et slipestål i gave som ligger i en eller annen skuff.

Og dersom du skulle finne på å bruke det er sjansen stor for at du ikke behersker teknikken spesielt bra og ikke gjør det ofte nok til at det har noen praktisk effekt.

Denne knivsliperen er suveren og nesten umulig å gjøre feil med. Et bryne gjør samme jobben (og kan til og meg skape bedre resultat), men krever ferdigheter.

Julegavetips 5: Aeoropress - en smart kaffeoppfinnelse

Det finnes etter hvert mange kaffemaskiner på markedet. Mange av disse maskinene har kapasitet til å lage god espressokaffe, kaffe som krever høyt trykk.

En ulempe med flere av disse maskinene er at du får et begrenset tilbud av kaffe, siden du må kjøpe kapsler eller pods som passer til maskinene.

Dersom du kan klare deg uten espresso er aeoropress et godt alternativ (sjekk testen her).

Aeropress selges i mange kaffebarer og ligger på under 500 kroner eller kan bestilles på kaffemesteren.no.

Julegavetips 6: Kaffekvern - for den som mener alvor

Å kverne kaffen selv er opplagt for alle som har kvern - eller alle som har prøvd.

Det holder med én gang. En kaffekvern fungerer utmerket med aeropress (men er ikke nødvendig).

Fordelen er at du fritt velger hva slags kaffe du bruker. Det finnes flere kaffekverner på markedet. Vi har testet Wilfa CGR-1 (se testen her).

Julegavetips 7: Spumaflaske

TEST AV KAFFEKVERN: Wilfa CGR-1 testes
TEST AV KAFFEKVERN: Wilfa CGR-1 testes Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Aeropress. Genial måte å lage kaffe på.
Aeropress. Genial måte å lage kaffe på.

Dette er et verktøy som brukes mye på gode restaurantkjøkken - og som er morsomt å bruke. Kort fortalt kan den "blåse opp" sauser til ugjenkjennelige.

KNIVSLIPER: Det er vanskeligere å gjøre feil men en knivsliper av denne typen.
KNIVSLIPER: Det er vanskeligere å gjøre feil men en knivsliper av denne typen. Foto: FOTO: OBH NORDIVA

De koster 830 kroner på Culina i Oslo, som dessverre ikke har nettbutikk. I tillegg trenger du patroner. De koster 50-60 kroner for 10 stk.

Julegavetips 8: El Bulli Kit

El Bulli ble lenge kalt verdens beste restaurant, helt til Noma tok over.

El Bulli ble kjent for sin eksperimentelle stil som ofte kalles molekylær gastronomi. De lagde til slutt en liten koffert med utstyr som gjorde at folk kunne gjenskape noe av magien hjemme på kjøkkenet.

Etter hvert ble det laget flere slike kofferter, men den første koster 1400 kroner og kan bestilles her.

Julegavetips 9: SousVide - måten å få perfekt kjøtt på

Dette er tyngre investering, men kanskje er det tingen som også revolusjonerer ditt hjemmekjøkken i 2012. Kort fortalt er dette en innretning som gjør at du kontrollerer temperaturen på alt du vil koke, kjøtt, fisk eller grønt - for den sakens skyld.

Resultatet er perfekt resultat hver eneste gang du lager mat. Og du kan kjøpe det billigste kjøttet i butikken og forvandle det til den møreste biffen du kan tenke deg.

SMAKSETT: Et ordentlig El Buli kit. Mer matnerdete blir det ikke.
SMAKSETT: Et ordentlig El Buli kit. Mer matnerdete blir det ikke. Foto: FOTO: PRODUSENTEN

Å kjøpe billig kjøtt er kanskje et godt argument. Denne maskinen, inkludert ekstrautstyr, koster syv tusen kroner og bestilles her.

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

VAKUMGØY: En slikkelig vakuumkoker åpner opp en ny verden på kjøkkene. Her Sous Vide Supreme.
VAKUMGØY: En slikkelig vakuumkoker åpner opp en ny verden på kjøkkene. Her Sous Vide Supreme. Foto: FOTO: Produsenten

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

Lutefisk for nybegynnere

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også