Morsom matpakke
10 tips til en bedre matpakke
Dette koster mye mindre enn det smaker.
La meg være den første til å innrømme at jeg ikke er begeistret for matpakke. Jeg opplevde aldri glede og henrykkelse over det jeg fant inne i det knitrete papiret.
For all del, mange ganger var jeg sulten og takknemlig for maten. Men begeistret? Nei.
Hele ideen om at lunsjen min skal være smurt for fire, fem timer siden av en stuptrøtt type (meg) er vanskelig å like.
I voksen alder har jeg unngått hele fenomenet så godt jeg har kunnet. På den måten har jeg havnet i bedriftskantinenes vold, spist på kaféer når det lar seg gjøre og noen ganger tatt med rester fra middagen.
Ikke noe av dette er perfekt. Derfor åpner jeg for at det kan være ok med matpakke. Men, jeg klarer ikke tanken på kjipe brødskiver. (Det får barn leve med. Ikke jeg som bestemmer selv.)
Siden jeg ikke er noen ekspert ba jeg om tips på Facebook-siden vår. Og der strømmet det heldigvis inn forslag. Jeg har brukt mange av dem og benytter anledningen til å takke for inspirasjonen!
1. Absolutt minimum av innsats; piff opp matpakka
Det er ikke mye som skal til for gjøre en skive med gulost eller leverpostei litt bedre. En agurkskive, litt paprika, en skive reddik gjør underverker (innsats målt mot resultat).
2. Wrap - en hit
Å lage en lunsjwrap er et godt alternativ til den tradisjonelle matpakka. Det er enkelt å variere over følgende tema: Smøreost, salat, grønnsaker (agurk og paprika, for eksempel), skinke og fetaost.
For eksempel;
Smøreost: Tenk på ulike krydder man kan bruke på osten. Min favoritt er korianderpulver (knuste korianderfrø).
Salat: Bruk alle mulige salattyper og faktisk kan nykål også brukes.
Grønnsaker: Alt som kan spises rått funker faktisk; blomkål, gulrøtter, reddiker, tomater, sukkererter etc.
Kokt skinke: spekeskinke, røkt fisk, røkt skinke etc
Fetaost: Vanlig gauda, manchego, parmesan, etc
3. Omelett
En omelett, selv når den er kald, er bedre enn bare brødskiver. Du kan lage den på en idiotsikker måte og når du behersker den, kan du lage den raskere. Bruk fantasien og fyll den med forskjellige grønnsaker, så blir det ikke kjedelig. Om du lager det om morgenen vil de fleste ha noe som går raskt å lage. Derfor er det lurt å velge grønnsaker som ikke krever lang behandlingstid. For eksempel:
- selleri
- blomkål
- erter
- paprika
- grønne bønner
- salat - som du bare legger oppå
4. Nudler
Har du vannkoker? Ta med nudler og gjerne noen finsnittede grønnsaker som du har i.
5. Yoghurt - variasjoner
Å ta med yoghurt er lurt. Og da er veien kort til å ta med kornblandinger og tørket frukt, frø og nøtter til å blande i. Her er en liten liste som gjøre det lettere å variere:
Tørket frukt; Aprikoser, fersken, fiken, rosiner, svisker, mango etc
Tørkede (eller frosne) bær; blåbær, tyttebær, multer, rips, bringebær etc
Frø; linfrø, solsikkefrø, sesamfrø etc
Nøtter; valnøtter, mandler, hasselnøtter, paranøtter, pistasienøtter, pinjekjerner etc
Jeg legger med et forslag fra Facebook-siden, selv om det heller mot dessert: Ha frukt og nøtter i biter, hell over vaniljesaus og legg i små beger som du fryser inn. Så legger du den med i matpakka. Den tiner i god tid.
6. Grove vafler til lunsj
Du finner en super oppskrift på vafler her. Her funker alle pålegg du ellers har på brødskiver, men blir et godt hakk hvassere.
7. Grove muffins
I disse muffinsene er det veldig lite sukker (og du blir svært skuffet om du tror det er vanlige muffins du skal spise). De fungerer fint som en del av en lunsjmatpakke.
8. En dipp i matpakka
Pakk med et lite beger med en god dipp. For eksempel aioli, humus eller avokado.
9. Kokte egg
Noen kokte egg gjør seg godt på i en matpakke. Faktisk kan jeg fortsatt huske hvordan en skive godt brød med salami og kokt egg kan være supert.
10. En liten dessert?
Det kan være en mye trøst i en liten lunsjdessert. For eksempel et lite beger med honning og yoghurt (kanskje noen nøtter og tørket frukt), en kjeks,
Det var ti tips! Det er morsomt å utveksle flere ideer - så det gjør jeg gjerne på Facebook-siden . Hjertelig velkommen!
Denne saken ble første gang publisert 16/08 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.