Oppskrift på sylta plommer
Slik sylter du plommer
Med den ekstra ingrediensen blir de veldig, veldig gode ...
Høsten er tid for å høste. Plommer, for eksempel. Det er fristende å spise dem som de er, rett fra treet. Men, når du er forsynt, er det sylting du bør prøve deg på.
Sylta plommer er nydelig som en kul chutney til fisk, kjøtt eller kylling. Selv liker jeg det aller best til is - for eksempel til stracciatella, men også til krokanis eller til en bolle med friske jordbær eller bringebær. (Jeg gleder meg til å helle min hjemmelagde vaniljesaus over dem også, men det har jeg ikke prøvd ennå.)
Hva er sylting?
Dersom du legger frukt på glass og fyller opp med en sukkerlake før du hermetisk lukker, ja da har du sylta. Nå er det riktignok noen ting å passe på for å få dette til.
Rene glass: For det første må glassene være rene, helst sterile. Det enkleste er å koke sylteglassene (Norgesglassene) noen minutter. Gjør det rett før du skal bruke dem.
Fyll helt opp: Når du heller over laken er det viktig å fylle helt opp, gjerne over kanten, slik at det kommer minst mulig luft i glasset.
Hva skjer?
Det er egentlig mest et spørsmål om hva som ikke skjer.
Ferdigkokt masse fylles i varme, steriliserte glass som forsegles (Norgesglass). Deretter er rask avkjøling viktig for at ikke nye mikroorganismer skal få utvikle seg. Ved nedkjøling vil innholdet i uskadde glass med forsegling og lokk få mindre volum slik at inneholder får undertrykk og blir hermetisk forseglet.
Holdbarhet
I denne oppskriften er det verken eddik eller sukker. Det betyr at holdbarheten ikke er spesielt lang, en uke eller to (men mer om du er heldig).
(Over 23.000 følger nå Sjuve på Facebook!)
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her
Les også:
En ukemeny for deg som liker god mat
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 27/08 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.