Oppskrift på jordbæris

Slik lager du jordbæris

Det du kjøper i butikken er faktisk noe helt annet.

OPPSKRIFT PÅ HJEMMELAGET JORDBÆRIS: Du har aldri spist bedre jordbæris.
OPPSKRIFT PÅ HJEMMELAGET JORDBÆRIS: Du har aldri spist bedre jordbæris. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Om det er noen tvil: Jeg er langt inne islagingssessongen. Jeg har laget er svart sjokoladeis, en spennende karamell- og pinjekjerneis og krokanis.

Og hva er den naturlige oppfølgeren?

Jordbæris, selvsagt

Du tenker kanskje at du har smakt det før?

Nei.

Eller, neppe.

Det er nemlig ikke alle forunt å smake ekte, skikkelig jordbæris. (Med mindre du har laget det selv, da). Pussig, for ingrediensene er ikke akkurat vanskelig å få tak i:

  • fløte
  • melk
  • eggeplommer
  • sukker
  • vanilje
  • jordbær

Det er alt som skal til. Så hvordan kan det ha seg at så få kan unne seg dette smakseventyret?

Dette inneholder isen i butikken

Iskrem som er laget i fabrikker har et litt annet utgangspunkt. Dette er ingredienslisten til en vanlig jordbæris fra Diplom-Is:

Skummetmelk/Skummjölk, fløte/grädde 18%, kjeks/kex 15% [hvetemel/vetemjöl, sukker/socker, vegetabilsk fett, emulgator (soyalecitin), vann/vatten, salt], jordbærsyltetøy/jordgubbssylt 9,5% [jordbær, sukker, vann, stabilisator (pektin), surhetsregulerende middel (sitronsyre), vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer)], sukker, sjokolade-/vekao-/kakaoovertrekk 7,5% [vegetabilsk fett (kokos), sukker, melkepulver, kakao, emulgator (soyalecitin), aroma (vanillin)], glukosesirup, myse-/valle-/vasslepulver, skummetmelkpulver, vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), stabilisatorer (guarkjernemel/guargummi, natriumkarboksymetylcellulose, karragenan), aroma (etylvanillin, vanillin).

Og, for ikke å gjøre forskjell, her er tilsvarende fra Hennig-Olsen:

Vann, 17% kremfløte, sukker, melkepulver, 8% jordbær, hvetemel, vegetabilsk fett, glukose, mysepulver, kakao, emulgator (E471veg., soyalecitin), stabilisator (E466, E407, E412, E401), aromaer (vanillin, etylvanillin), salt, karamellisert sukkersirup, fargestoff (E160b).

Jeg er overhodet ikke ute etter annet enn å si at det er deilig å lage jordbæris selv. Det er ikke vanskelig og får en naturlig smak du ikke kan få på noen annen måte enn å bruke naturlige ingredienser.

De norske jordbærene er best i verden, og de fortjener også å bli til iskrem. Nedenfor finner du oppskriften.

 

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Denne saken ble første gang publisert 28/06 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også