Oppskrift på hamburger
Slik blir hamburgeren perfekt
Her er alle knepene.
Jeg tenkte: Hvordan lage en perfekt hamburger?
Sammen med hamburger er de "fire store" på grillen helstekt lammelår, svinenakke og øl-kylling. Man kan ikke krone seg til grillkonge før man behersker dette.
Hamburgeren er dog i en grill-klasse for seg. Mitt i en burger er det alltid kjøtt. Kvernet kjøtt. Og i denne omgang tror jeg vi holder oss til nettopp det: Hjertet av hamburgeren. Kjøttet.
Det enkleste først: Vanlig kjøttdeig har 14 prosent fett, mens karbonadedeig har 6 prosent fett. Med karbonadedeig risikerer du at hamburgeren blir for tørr.
Det enkleste er selvsagt å kjøpe ferdig kjøttdeig. Skal du virkelig gå for gull kan du kverne kjøttet til hamburgeren selv, enten med en god gammeldags kjøttkvern eller bruke en kjøkkenmaskin. Bruker du kjøkkenmaskin må du passe på å ikke kjøre det for lenge slik at strukturen i kjøttet blir helt ødelagt. I tillegg må du passe på å luke ut eventuelle sener som ikke blir malt opp.
Bare så det er sagt: Alle som har smakt nykvernet kjøtt er enig om at det er bedre enn kjøtt som ligger pakket i vakuumert plastikk.
Kan jeg bruke noe annet enn kjøttdeig i hamburgeren?
Klart du kan! Lammekjøtt, svinekjøtt, eller en blanding av lam, storfe (vanlig kjøttdeig) og svinekjøtt fungerer bra. Bare pass på at du ikke behandler, knar og elter kjøttet for mye - da henger dårligere sammen.
Dersom du skal bruke kylling eller kalkun blir ofte kjøttet bløtt og henger ikke så godt sammen. Det kan du løse ved å bruke brød eller brødsmuler (mer om det nedenfor).
Et tips: Om du har salt i kjøttet før du knar det sammen, blir det litt seigere og dermed bindes det bedre sammen.
Advarsel: Forsiktig med hva du har i hamburgeren!
Først en advarsel: Ikke ha for store biter av løk, hvitløk eller andre ting i hamburgeren. Da risikerer du at deigen ikke henger skikkelig sammen. Vil du bruke løk, så pass på å finhakke det - gjerne med kjøkkenmaskin. I så fall er det lurt å gjøre det rett før du lager hamburgeren fordi løken fort mister sin potente kraft etter kutting.
Brød i hamburgeren?!
Så til det store spørsmålet om å spe ut kjøttet. - Hvorfor det? - Kan det være nødvendig? - Blir det ikke bare mindre smak på kjøttet?
Phu. Her er det lett å møte mye motstand. Det sitter nok i ryggmargen på mange at kjøtt skal være kjøtt og idéen med å "spe ut" kommer fra en tid da vi, som fattige bønder, måtte drøye maten så mye som mulig.
Så enhver ytring om økonomisering utløser denne motrefleksen hos mange. Alle som har prøvd verdens beste oppskrift på kjøttboller vet at dette har mye for seg. Knepet er altså å bløtlegge noen brødskiver utenskorpe i vann, klemme ut vannet med neven og blande dette inn i kjøttdeigen. Resultatet? En mye, mye saftigere opplevelse.
Hva skal du ha i hamburgeren?
Hva kan du blande inn i hamburgerkjøttet? Det blir veldig raskt et personlig valg - et spørsmål om hva du liker. Det er i prinsippet fritt fram, og det er slett ikke forventet at du har i noe som helst. Min liste over ting du kan ha i hamburgeren er derfor ment som inspirasjon til deg som vil sette ditt eget preg på hamburgeren.
- Superfinrevet parmesan
- Finhakket chili
- Tørkede krydder: rosmarin, estragon, timian
- Hakkede sylteagurker
- Finhakket løk
- Finhakket hvitløk
- Karri
- Sprøstekt løk
- Worchestchire sauce
Har du flere forslag? Du kan diskutere dette på Facebook-siden eller bruke kommentarfeltet nedenfor.
Hvordan forme hamburgeren?
Det enkleste er å bruke hendene. Et enkelt triks er å ha kaldt vann på hendenef før du begynner. Eventuelt kan du ha litt kaldt vann på arbeidsbenken og klemme dem til slik du vil ha dem.
Til slutt: Husk å lag store, store hamburgere. De krymper omtrent 25 prosent under steking. Målet er at hamburgeren er større enn hamburgerbrødet.
Nå er du klar til å teste dine evner på hamburgeroppskriftene!
(Over 10.000 følger nå Sjuve på Facebook!)
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her
Les også:
Slik lager du perfekte muffins
Her er verdens beste sjokoladekake
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 11/05 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.