Oppskrift på ovnsbakte poteter
Slik blir potetene sprø i ovnen
Cloilde har et triks, og det er veldig enkelt.
Clotilde Dusoulier
Clotilde Dusoulier lever av å blogge om mat.
Hennes personlige fortellinger om livet som matelsker i Paris har skaffet henne flere utmerkelser. Hun har også fått en europeisk bloggpris.
Clotilde deler sine parisiske matgleder med Klikks lesere i mange måneder framover.
Hun har gitt ut to matbøker.
Hennes nettsider heter Chocolate and zucchini
Clotilde Dusoulier er en fransk matblogger som bor i Paris. Med ujevne mellomrom deler hun sine tanker og oppskrifter med oss på Klikk.
Her kommer hennes (svært lovende...) variant av ovnsbakte poteter.
Clotilde har også laget DeLuxe-poteter som burde testes ut. Vi kan også anbefale våre rosmarinstekte poteter, fløtegratinerte poteter og denne heidundrende potetmosen.
Nå slipper vi til Clotilde som forteller om hennes rivende utvikling som potetbaker:
Lager hjemmelaget mat
Jeg har trua på at øvelse gjør mester med enkle retter. Selv har jeg ikke noe ønske om at folk skal si «for en ambisiøs kokk!», om meg. Eller «hun burde starte egen restaurant!».
Først og fremst vil jeg være en du kan stole på kan lage et skikkelig hjemmelaget måltid. Et måltid med personlighet, ja visst, men også et som ikke prøver for hardt og som hovedsakelig beror på god smak og god teknikk.
Nettopp derfor er det så frustrerende å kunne så lite om poteter. Og ja, jeg har bakt en anselig menge poteter, men aldri helt klart å få balansen jeg vil ha: gyllen og skikkelig sprø på utsiden, myke, men ikke tørre på innsiden.
Og jeg har alltid endt opp med noe som ligner litt for mye på papp. Ikke at det var uspiselig, for all del. Det skal nemlig temmelig mye til for at en potet blir uspiselig, tenker jeg. Men, potetene var langt fra den platoniske, bakte poteten jeg har forestilt meg.
Ovnsbakte potetmagi
Og så, for noen uker siden, fikk jeg min av venn Pascale oppskriften på pommes de terre rôties, som hun faktisk hadde lært av sin britiske svigermor. Jeg stoler hundre prosent på Pascale i kjøkkenet - hun har aldri gitt meg et dårlig tips - og jeg var veldig nysgjerrig på teknikken. Og her var det et triks jeg aldri hadde sett før.
Pascales ovnsbakte potetmagi kan oppsummeres slik: Potetene forkokes i fem minutter, tørkes og has tilbake i kjelen. Og nå - dette er det kritiske punkt, så følg med - setter du på lokket og tar tak i håndtakene og rister skikkelig godt.
Den morsomme ristingen skaper en ruglete overflate på potetene ettersom de krasjer inn i hverandre.
Og det er nettopp denne ujevnheten som skaper den fantastiske, sprø overflaten når du baker potetene. Forkokingen reduserer baketiden og sørger for at potetene ikke blir tørre inni.
Vanvittige resultater
Fra jeg leste Pascales oppskrift til det var poteter i ovnen tok det bare én time.
Den eneste endringen jeg gjorde var å redusere mengden av stekefett. Jeg lot også litt av skallet være med (jeg skrelte dem bare delvis) for å holde litt igjen på næringsstoffene - og dessuten synes jeg de ser bedre ut slik og teksturen blir bedre.
Mindre enn én måned etter den første runden hadde jeg laget potetene seks-syv ganger. Jeg bruker både olje og gåsefett og forskjellige potettyper. Og hver gang med vanvittige resultater!
Oppskriften er også kjekk fordi du kan gjøre unna kokingen på forhånd, før gjestene kommer.
Og så setter du dem inn i den varme ovnen når det ringer på døra. Jeg har servert dem med Muriels kylling, med whiskyflambert kalv og til andebryst, men favoritten var nok noen vaktler jeg fylte med stuffing og ovnsbakte (en oppskrift fra Tomas Keller).
Oppskriften finner du nedenfor!
Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (24.000 mennesker tar ikke feil...)
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her
Les også:
Lars Barmens fløtegratinerte poteter
Den aller, aller beste sjokoladekaken...
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 27/02 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.