Oppskrift på aioli, remulade, tunfisksalat, rekesalat og pepperkremet dressing
5 ting du må prøve med majones
Sjekk de diggeste oppskriftene med majones.
Mange av oss har et ambivalent forhold til majones.
Vi elsker den for sine fete, luftige, raffinerte og delikate kvaliteter, men misliker samtidig dens høye fettinnhold.
Jeg har samlet mine fem majones-favoritter under, men først en kjapp innføring til dem som gidder å lage majonesen selv.
Slik lager du majones
Majones er en emulsjonssaus - kort fortalt fett pisket inn i væske. Beurre blanc, bearnaise og hollandaise er andre eksempler på denne type saus.
For å lage majones starter du med å piske en eggeplomme med en halv teskje dijonsennep.
Tilsett så to desiliter nøytral olje ved å tilsette kun noen dråper olje om gangen i begynnelsen, mens du pisker godt med en ballongvisp. Etter hvert kan du tilsette stadig mer - en tynn stråle er trygt så lenge du fortsetter å piske for harde livet. Du kommer til å kjenne det i tricepsen!
Synes du majonesen blir for tykk kan du piske inn litt lunkent vann til du har ønsket konsistens (skal du blande majonesen med annen væske så dropp å tilføre vann).
Så de 5 beste majones-oppskriftene:
1. Aioli
Alle elsker aioli, som kort fortalt er majones tilsatt hvitløk.
Skal du spise tapas er den et must!
2. Tunfisksalat
Det er av god grunn jeg alltid passer på å ha noen bokser tunfisk i skapet.
Tunfisk og majones går ekstremt godt sammen. I min tunfiskalat liker jeg å tilsette rødløk, kapers og epler.
3. Remulade
Det er vanskelig å se for seg fiskepinner uten remulade.
Slik lager du for øvrig fiskepinnene selv.
4. Rekesalat
Reker og majones må selvfølgelig med på denne listen.
Etter et rekegilde er det alltid en liten gjeng med reker igjen i bunnen av bollen. Majonesen står fortsatt på bordet. Det samme gjelder dill og sitron. Det er bare en ting å gjøre:
Skjenk mer hvitvin (denne er knall til reker), pill bollen tom, og bland med gode ingredienser - vips så har du en nydelig rekesalat.
5, Pepperkremet dressing
Denne dressingen er innkokt hvitvinseddik og honning blandet med aioli og pisket fløte. Jeg lager den til en salat med varmrøkt laks, frisee, appelsin, eple, rødløk og mandler.
Den er dessuten uforglemmelig på en saftig burger eller sammen med kyllingsalaten.
Les også:
Dette trikset gjør eplekaka super
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 26/02 2011, og sist oppdatert 29/06 2017.