Oppskrift på riskrem
Slik lager du riskrem
Slik lager du nydelig riskrem med ekte, hjemmelaget, rød saus.
Det er tre desserter som regnes som de klassiske på julaften, og det er riskrem med rød saus, multekrem og karamellpudding, og det er riskremen vi skal ta for oss her.
Det er slettes ikke vanskelig å lage riskrem. Det er rett og slett kald risgrøt, hvor du vender inn pisket kremfløte tilsmakt med sukker og litt vaniljesukker.
Mange spiser grøt midt på dagen på julaften, og lager du da risgrøt, sørg for å lage så mye at du har rikelig igjen til å lage riskrem senere på kvelden. Ellers lager du selvsagt risgrøt med det ene for øye å lage riskrem.
Sørg for å lage grøten litt løs i konsistensen. Blir den for bastant, blir det nemlig vanskeligere å vende inn den piskede kremfløten.
Mandler i mange varianter
Til risgrøt hører det mandler, og det kan gjøres på flere måter. Noen liker å ha hakkede mandler i selve riskremen, mens andre liker å drysse dem på toppen. Begge variantene gir krønsj og kontrast til den myke riskremen.
Og så har vi jo dette med mandel i grøten, og da skal det ikke være hakkede mandler hverken i eller på grøten, men kun én hel mandel i riskremskålen til én av gjestene. Den som får mandelen, vinner som regel en premie, gjerne en marsipangris. Det kan være lurt å la en av ungene få mandelen. Du kan også lure gjestene opp i stry ved å ha mandel i alle skålene unntatt én, og så er det den som ikke får mandelen, som vinner marsipangrisen.
Les også: Portvin og andre søte viner til skjokolade, kaker, desserter og annet knask
Rød saus eller bærpuré?
Det skal være rød saus til riskrem, og også den kommer i flere varianter. Den helt alminnelige, røde sausen, som var mest vanlig for endel år tilbake, lages rett og slett av bærsaft som er tyknet med potetmel.
I dag er det imidlertid blitt mer vanlig å lage saus av friske eller frosne bær, som du kjører i blender eller med stavmikser sammen med sukker til en puré. Det smaker både friskere, bedre og mer naturlig enn rød saus laget på saft og potetmel.
Du kan bruke mange slags bær, men bringebær er populært, da de er friske og litt syrlige, og skaper en fin kontrast til den søte riskremen. Det kan være lurt å sile bringebærpuréen, så får du bort de små kjernene, og får en helt glatt puré.
Kirsebær er også gode å lage saus av, men her må du selvsagt fjerne kjernene, om det ikke er gjort allerede.
Nedenfor finner du oppskrifter på tre fine varianter av riskrem.
Denne saken ble første gang publisert 21/12 2010, og sist oppdatert 20/12 2021.