Oppskrift på gravlaks
Slik lager du gravlaks
Det tar 51 sekunder å lage gravlaks. Jeg har det på video.
Gravlaks er liksom litt mystisk. Du spanderer på deg en pakke gravlaks i butikken, tar det med hjem og legger de flotte skivene på skiva. Med ærbødighet nyter du den gode, finstemte smaken. Og ikke et øyeblikk tenker du på at dette kan du lage selv - for en slikk og ingenting. Og det tar deg under ett minutt.
Sånn var det i alle fall med meg. For jeg visste virkelig ikke hvor enkelt dette var før jeg faktisk gjorde det. Jeg var mest opptatt av å få til en god sennepsaus, som jo heller ikke spesielt vanskelig.
Gamle teknikker, gode smaker
Det slår meg hvor enkle de gamle konserveringsteknikkene er. Jeg har for eksempel laget mitt eget pinnekjøtt i boden. Prinsippet er ofte å bruke salt - og så la det tørke. (Det er for øvrig slik jeg lager ribbe også - og den blir mye, mye bedre enn all annen, vanlig moderne blir). I vår region har disse teknikkene vært helt avgjørende for å overleve. I dag behøver vi ikke holde på slik, men gjør det utelukkende fordi vi liker smaken.
Gravlaks er en av de få tingene vi i Norden har klart å eksportere til utlandet med navnet i behold. Selv i Amerika sier de "gravlax". Det er dessverre svenskene som oftest får æren for delikatessen.
At det heter å "grave" mener noen kommer av at folk gravde ned fisken. Det virker unødvendig og jeg tviler på at fornuftige nordmenn gjorde det (hva svenskene fant på tør jeg ikke gjette på).
Teknikken er superenkel: Du blander like mye salt som sukker, har i noen urter og passer på at fisken blir godt dekket av alt dette, omtrent sånn:
Etter to-tre dager i kjøleskapet har underet skjedd: Du har laget din egen gravlaks.
Du finner oppskriften nedenfor.
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her
Les også:
Mindre mas: Ti mattips som gjør livet enklere
Slik lager du perfekt pizzabunn
Dette er verdens viktigste grønnsak
Matlaging: Unngå de vanligste feilene
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 26/11 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.