Oppskrift på tortilla

Slik lager du tortilla

Du har ikke vært i Spania før du har spist tortilla.

OPPSKRIFT PÅ TORTILLA: Vis respekt for denne spanske klassikeren.
OPPSKRIFT PÅ TORTILLA: Vis respekt for denne spanske klassikeren. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Du kan ikke si du har vært i Spania om du ikke har spist tortilla.Det er det samme som å si at du har vært i Spania om du ikke har laget paella.

Eller spansk skinke (den beste spanske skinka heter...). Det er også godt gjort å unngå å spise tapas. I det hele tatt er Spania full av kulinariske klassikere som man vil angre bittert på om man oppdager for sent i livet.

Tenk deg selv om 75-åring og du får servert en perfekt tortilla for første gang: - Hva? Hæ? Hvorfor har ingen fortalt meg om det her før?

Hvordan lage tortilla?

Det er ikke noen heksekunst å lage en god tortilla, selv om det nok er mange spanske husmødre som gjerne vil beholde mystikken rundt denne kulinariske giganten.

Noen spørsmål må man dog stille seg:

- Skal det være løk i?

- Skal jeg fjerne oljen når potetene er ferdige?

- Skal jeg koke potetene først?

Mine svar er:

- Ja, løken setter god smak (trenger du flere argumenter?)

- Ja, ellers blir det for mye.

- Nei, det er ikke nødvendig.

Omkring disse spørsmålene er det stor uenighet. Det er også et sentralt spørsmål i tortilla-kretser om man skal bruke hvitløk eller ikke. Det er antakelig å gå utenom konvensjonene, men personlig har jeg ikke noe i mot det.

Framgangsmåten min er enkel: Del potetetene i like store biter (så ikke noen biter brennes og andre sliter med å kokes igjennom). Stek dem i masse olje til de er ferdige sammen med løk. Bland inn egg,stek til det stivner, snu den og spis.

Ett- c-moment

Når du lager en tortilla er det ett c-moment du må beherske. Det handler om å snu omeletten. I Spania har de laget egne redskaper for denne øvelsen. De ser ut som grytelokk av tre. Men en tallerken duger lenge: Legg den opp-ned på omeletten (det gjør ikke noe om den er litt for stor, men bør ikke være mye mindre enn selve omeletten), plasser hånden på tallerken og vend rundt i én rask bevegelse. Så sklir du omeletten ned i stekepanna igjen og steker den ferdig (bare et lite minutt).

Oppskriften finner du nedenfor!

PS I Mexico betyr tortilla lefse og ikke omelett (her finner du de beste meksikanske oppskriftene).

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

 

Les også:

Her finner du de beste tapasene

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Er dette Norges beste viltgryte?

Ti middager på ti minutter

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også