Hvordan fryse supper og gryter
12 supper og gryter som redder deg ut av tidsklemma
Lag fullverdig middag til hele familien på et blunk.
I forrige uke la jeg ut den første saken i vår nye spalte kalt kjøkkenøkonomi.
Jeg kjøper gjerne inn hele slakt, og her ga jeg tips til hvordan du best fryser og tiner kjøttet.
Rask og enkel middag
Denne gangen har vi tips til hvordan du kan takle tidsklemma bedre.
Det er som kjent ikke lett å lage fullverdige og gode middager hver dag.
Eller, vent litt. Det er jo ikke sant. Det er jo slett ikke så vanskelig som alle skal ha det til. Det krever bare at man bruker litt kløkt, samt har tilgang på en fryseboks.
For er du så frampå at du alltid har en suppe eller gryte i fryseren tar det deg kort tid å ordne et hjemmelaget måltid.
Roen vil senke seg over middagsbordet og legge et godt grunnlag for en hyggelig kveld.
Denne type mat har som kjent ofte godt av et digg brød ved siden av. Her får du oppskriften på nanbrød, focaccia, og en rekke andre gode suppebrød, samt noen til kaffen og.
Lag mye
Dessverre dukker ikke middagene opp i fryseren av seg selv. Så neste gang du lager en suppe eller gryte lag dobbel, eller hvorfor ikke trippel, porsjon.
Under har jeg plukket fram tolv Klikk-favoritter. Her er det oppskrift på supper og gryter for enhver smak og anledning.
Heldigvis er det forholdsvis enkelt å fryse ned denne type retter. Avkjøl maten i kasserollen og hell i tette beholdere eller fryseposer som du merker med dato og innhold.
Tin de kjapt ved å dyppe posene eller beholderne i varmt vann til det er lett å få maten over i en kasserolle. Om noen få strakser er middagen klar!
Ikke smak til før frysing
Vær likevel oppmerksom på at noen råvarer kan oppføre seg litt rart når de fryses.
Kokte poteter kan misfarges og få en ekkel konsistens. Tilsett derfor heller potet i rå tilstand når du fryser ned middagen. Varm så opp maten så lenge at potetene blir ferdigkokt før du serverer.
En generell regel som er verdt å merke seg er at du bør vente med alt som du vanligvis ville tilsatt mot slutten. Friske urter for eksempel vil lett få en usmak under oppholdet i fryseboksen.
Jeg ville og ventet med å jevne supper og gryter med egg, majones eller melkeprodukter ettersom disse kan skille seg ved frysing. Har du mulighet til å kjøre suppen i en blender når du varmer den opp igjen vil du antakelig klare å binde den på nytt, men de fleste supper og gryter har biter som i møte med en blender vil forvandle middagen din til babymat.
Bortsett fra dette bør det være grei skuring. Det viser seg kjapt at du til og med har god tid til å lage en av disse hverdagsdessertene også. Eller så kan du alltids ty til selveste kongen av hverdagsdesserter.
Les også:
Slik blir kyllingen skikkelig saftig
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 06/10 2010, og sist oppdatert 27/06 2017.