Oppskrifter på grillmat
Trikset som redder grillmaten
Bli nabolagets beste grillkokk på ett minutt.
Vil du ha god mat på grillen i sommer? Skal det supre svinekjøttet bli saftig? Da må du spandere ett minutt på å bli kjent med to begreper:
Direkte varme og indirekte varme.
Hva betyr det?
Ser for deg at du legger grillkull på den ene halvdelen av grillen. Over kullet får du direkte varme.
På den halvdelen det ikke er kull - ja, der får du indirekte varme.
Og hvorfor må jeg vite det?
Jo: Dersom du forsøker å steke biffen bare på direkte varme (over kullet) vil biffen først få en fin stekeskorpe. Så har vi to scenarier:
1) Du lar den fine stekeskorpen bli til en svidd overflate. Du lar den ligge enda litt lenger for å være sikker på at den blir gjennomstekt. Du venter kanskje helt til biffen blir en forkullet misère.
2) Du er redd for at kjøttet skal svi seg, så du tar det av grillen. Ble det gjennomstekt? Nei. Og det er kanskje greit om det er biff, men ikke kylling eller svinekjøtt.
Løsningen? Enkelt. La kjøttet først få en fin stekeflate - og så legger du det på den siden hvor du ikke har kull. Da blir det utsatt for indirekte varme og får steke seg ferdig i ro og mak.
Lam og storfekjøtt (okse) trenger som kjent ikke å stekes helt igjennom. Kjøttet mister rosafargen ved 70 grader (kjøtt blir brunt på 80 grader). Kylling og svinekjøtt bør bli 70 grader - det er det som kalles "gjennomstekt".
Når dette er på plass kan du prøve deg på den hysteriske grillkyllingen på ølboks, eller lære deg trikset hvor du banker smak inn i kyllingen.
Les også:
Slik lager du spagetti carbonara
Baconet blir sprøest om du steker det slik
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 22/06 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.