Oppskrift på tomatsalsa

Slik lager du salsa

Å lage sin egen tomatsalsa er såre enkelt. Her får du tipsene for å lykkes.

Passer til det meste
Passer til det meste Foto: Foto: Håvard Egge
Først publisert Sist oppdatert

Altfor få lager sin egen salsa. Det er synd ettersom det er noe av det enkleste du kan lage, og gir middagen friskhet og letthet.

Har du laget din egen tomatsalsa en gang blir det lenge til du griper etter det halvtriste salsaglasset i butikkhylla. Det vil løfte tex-mexfavoritter som kyllingfajitas og chili con carne til nye høyder, og passer ypperlig til grillmat, fisk, kylling og kjøtt.

Prøv en til Bent Stiansens grillede laks eller kanskje denne saltbakte kyllingen.

Når jeg lager salsa liker jeg å variere ingrediensene og smake meg fram med det jeg har for hånden av smakfulle tomater, friske urter, chili, løker, sitrus, eddik og olivenolje.

Det burde egentlig alle gjøre. Her er noen gode tips for å lykkes:

Bruk smaksrike tomater. Hvis du vil kan du fjerne både skall og innmat før du hakker dem. Når jeg bruker cherrytomater nøyer jeg meg med å dele dem i halve eller kvarte selv om skillet mellom salsa og salat da blir liten.

Du kan ha i én eller flere typer løk. Hvitløk, sjalottløk, vårløk og rødløk er mine favoritter.

Det samme gjelder friske urter. Her bruker jeg mest koriander (ypperlig til meksikanskinspirert mat), basilikum, timian og persille.

Olje kan brukes, men er ikke et must. God extra virgine olivenolje eller annen kaldpresset olje vil løfte salsaen og gjør den sofistikert.

Syre er påkrevet. Helst fra lime, men sitron og eddik går også bra, bare pass på å bruke noe mer spennende enn husholdningseddik.

Chili tilsettes etter hvor heit du liker maten.

I tillegg går det an å blande i grønnsaker som avokado, agurk, mango, mais og paprika.

Ikke glem å smake til med salt og pepper. Og bruk sukker eller honning hvis du savner sødme.

Når det gjelder valg av ingredienser orienterer jeg meg etter hvor i verden maten er fra. Er jeg i det franske kjøkken bruker jeg gjerne hvitløk, sjalottløk, timian og sherryedikk mens skal jeg spise fajitas velger jeg hvitløk, vårløk, koriander, chili og lime - denne salsaen er kjent som pico de gallo.

Under har jeg laget en pico de gallo og en italienskinspirert oppskrift som jeg liker til kylling og grillmat.

Les også:

Her er grillkongens laks

Slik lager du kyllingfajitas

Slik lager du saltbakt kylling

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!