Oppskrift på biryani - indisk mat

Biryani - indisk mat

Det er vanskelig å stave, men lett å lage.

INDISK mat: Dette er en av de store, klassiske rettene fra India, biryani.
INDISK mat: Dette er en av de store, klassiske rettene fra India, biryani. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

- Jeg liker ikke sånn krydder, sier guttungen og rynker på nesa når maten serveres.

Kryddermotstanden er litt pussig. Jeg er temmelig forsiktig med sterke krydderier. Allikevel var det nesten så jeg begynte å tro på ham. Når du hører på kryddermotstanden dag etter dag, og når dager blir uker, og uker blir måneder vet man plutselig ikke lenger hva man skal tro. - Liker han ikke krydder?

Share

Men så lagde jeg biryani - den indiske klassikeren. Og hvem var det som spiste som han aldri hadde smakt biryani før...?

Etter en rask opptelling kom jeg til 12 krydder.

Og liker han det, liker du det. Garantert.

Jeg burde skjønt det. Han likte jo taco da vi lagde krydderet selv - og han fikk lov å bruke morteren.

Konklusjon: Både barn og voksne liker krydder.

Det er likevel lurt å servere indisk, krydret mat med litt yoghurt. Det lindrer om det blir for sterkt (oppskriften nedenfor er ikke sterkt - men har mye krydder). Og dessuten noen gode nanbrød du baker selv.

Ikke komplisert

Indiske oppskrifter ser ved første øyekast ofte kompliserte ut. Ser du litt nøyere etter er mesteparten av ingredienslista krydder. Det er som regel ganske enkelt å lage. Det beste av alt er at den eksotiske smaken som kommer fra grytene alltid får meg til å tenke: - Jøss, kan jeg lage dette?

Ja. Og da kan en hvilkensomhelst traust rekkehus-nordmann få det til.

Biryani kan gjerne oppbevares i kjøleskapet noen dager og så varmes opp igjen. Oppskriften finner du nedenfor.

Les også:

Coq au vin har bare én oppskrift som funker

Alle barn liker det: Slik lager du spaghetti carbonara

Dessert av sjokolade og vann

Supereplekaka lager du slik

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også