Oppskrift med balsamico

Den sorte sausen

Slik lager du en saus som hever smaken.

DEN SVARTE SAUSEN: Balsamicosirup løfter sandwichene dine til nye høyder.
DEN SVARTE SAUSEN: Balsamicosirup løfter sandwichene dine til nye høyder. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

- Hva er den sorte sausen?, spurte den glade dama foran meg i køen på kaféen.

- Det er nittitallssausen, svarte han bak disken med et glis.

- Å? Er den utdatert? Den er så god. Hvordan lager du den?

- Du koker inn litt balsamicosirup, svarte han.

- ...?

Share

Balsamicohysteriet

Ja, balsamicohysteriet nådde kanskje toppen en eller annen gang på nittitallet. Det var ikke grenser for hvor mye folk ville betale for denne edikken.

Og så begynte man å lage sirup av eddiken. Balsamicosirup var å finne på alle de hippe kafeene i Oslo. Det finner du neppe i dag.

Men sausen er jo akkurat like god som den alltid har vært. Den gjør fisk, brød, ostesmørbrød og ost mer spennende.

Kan lages på flere måter

Balsamicosausen kan lages på flere måter. Det enkleste er å simpelthen koke balsamicoeddik. Kok den ned til omtrent 2/3 og du ser store bobler danner seg. Når sausen kjøler seg ned får den en sirupsaktig konsistens. Det er ikke noe poeng å bruke en dyr eddik. Kjøp billigste sort!

Du kan også lage den søtere ved å ha i litt sukker. Jeg pleier å bruke omtrent én eller to spiseskjeer per desiliter eddik.

Det finnes mange måter å gjør denne sausen enda kulere. En enkel idé er å ha i litt portvin (eller madeira og sherry) når den kokes inn. Da blir sausen litt mer kompleks og spennende.

Om du vil tilsette andre gode smaker har jeg noen forslag her:

  • Brunt sukker
  • Honning (i steden for sukker)
  • Hvitløk (et helt fedd gir litt smak, et knust fedd som koker med mot slutten gir mye smak)
  • Sitronskall
  • Rosmarin
  • Mynte

Hva passer balsamicosirup til?

En god balsamicosirup er super å bruke på et ostesmørbrød (sjekk ut de fire kule variantene her).

Om du servere litt godt brød før (eller til) måltidet er det kult å kunne servere litt balsamicosirup som folk kan dyppe brødet i. Det beste er kanskje å servere det langpannestekte, italienske focaccia-brødet.

Balsamicosirup passer også brillefint sammen med ovnsbakte tomater. Du kan bruke den til å vippe opp en nesten hvilken som helst salat (sjekk ut de tre supersalatene her.) og det er ingenting i veien for å bruke det på kylling og fisk.

Les også:

Supereplekaka lager du slik

Vi har testet alt potetgullet. Se hvem som vant!

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 11/03 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også