Oppskrift på meksikansk mat
Smaken av Mexico på rekordtid
111 millioner mennesker kan ikke ta feil. Prøv quesadilla.
Noen ganger får man følelsen av å ha gått glipp av noe. Denne gangen gjelder det quesadillas.
Og jeg som har vært i Mexico! Og spist quesadillas!
Den vanligste meksikanske maten i Norge er uten tvil taco (som blir best om du gjør det slik ). Jeg tror faktisk quesadillas har potensial til å erobre den tronen.
Les også: Slik lager du salsa
Les også: Slik lager du burritos
Utilgivelig å ikke lage det hjemme
At jeg ikke har forsøkt å lage quesadillas selv er utilgivelig. Jeg kan ikke gjøre rede for dette.
Det er ikke før i det siste jeg har begynt å bøte på udåden. De gode nyhetene er at dette er veldig enkelt, supergodt og raskt å lage. Mer kan du ikke forlange av en matrett.
Det finnes veldig få konvensjoner å forholde seg til i quesadillaens rike. Alle krangler om hva den "egentlig" skal inneholde og hva du absolutt ikke kan bruke.
Dog er det bred enighet om at vi må ha lefse (av hvete eller mais, gjerne) og ost. Herfra og ut er det opp til hver og en.
Min variant
Det jeg synes blir supert er å knuse korianderfrø i en morter, blande med smøreost (Philadelphia eller Snøfrisk, for eksempel) og smøre det utover en lefse.
Kjøttet jeg bruker varierer. Både kylling og vanlig kjøttdeig kan brukes, eller hakket kjøtt av noe slag. Det viktige er at kjøttet krydres godt. Du kan bruke ferdig taco-krydder eller lage krydderblandingen selv. Jeg går ikke av veien for litt fersk chili i denne sammenhengen, heller.
Litt løk og grønnsaker gjør seg. Vårløk, hvitløk, paprika, tomat, bønner og mais er vanlig, men her kan du slippe fantasien løs. Fres det godt i panna sammen med kjøttet.
Ost må til
Det du imidlertid ikke kommer utenom er osten på toppen. Ordet quesadilla kommer nettopp fra queso som betyr ost på spansk.
Her kan du bruke vanlig, hvit ost. (Vi har testet hvitost, sjekk her!)
Når du er ferdig, bretter du den sammen. Så steker du quesadillaen gyllen i stekepanna og passer på at osten smelter. Skjær den gjerne opp i trekanter før du serverer.
God, meksikansk middag!
Les også: