Oppskrift på ostesaus
Sauseskolen V: Mornay sauce
Slik lager du ostesaus.
Det finnes mange måter å lage ostesaus på. Det finnes den ostesausen som egentlig var en annen saus, som noen hadde ost i - og så ble det ostesaus.
Akkurat slik startet det antakelig også med ostesausen som nå er institusjonalisert og fått navnet Mornay-saus, eller sauce Mornay. I virkeligheten er det en Béchamel-saus (hvit saus) som noen har puttet ost i.
Les også: Slik lager du perfekt eplekake
Les også: - Finnes ikke bedre kjøtt
Det kunne ha vært den hele og fulle historien. Sant og si er det (minst) to teorier om opphavet til denne sausen. Den første er at den er oppkalt etter en fransk diplomat, Philippe de Mornay som levde på 1500-tallet.
Mange fester sin lit til ham, men kokker har mest tiltro til at det var nettopp en kokk som står bak sausen. Derfor har de mer tro på chef Joseph Voiron fra Paris som oppkalte sausen etter sin eldste sønn, Mornay.
Opprinnelig er det altså en vanlig, hvit béchamelsaus som du har eggeplommer og Gruyère-ost i. I mange kokebøker (særlig eldre) ble sausen brukt til dekke fisk eller grønnsaker som så ble brunet/smeltet i ovnen. I dag har de fleste oppskrifter utelatt eggeplommene.
Varianter av Mornay-sauce
Den klassiske osten er Gruyère. Det er en vanlig, hvit fastost. I prinsippet kan du bytte den ut med alle faste, hvite oster. Men, husk at noen oster har bedre smelteegenskaper enn andre. For eksempel gir Jarlsberg lange, fine tråder (tenk pizza!) når den blir utsatt for varme.
Det er også gøy å blande oster. Parmesan blir veldig godt, men den har kanskje for kraftig smak og har smelter ikke på samme måte som andre oster. Derfor er den fin nå blande inn.
Man kan selvsagt også forsøke seg fram med blåmuggoster eller mykoster som brie eller camembert.
Her er oppskriften!
Her finner du 5 . 000 oppskrifter du kan kose deg med!
Denne saken ble første gang publisert 06/10 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.