Oppskrift på pesto
Slik lager du pesto
Pesto blir best når du lager det sånn.
Pesto lages av
- parmesan
- pinjekerner
- basilikum
- olivenolje
Det er ikke vanskelig å lage pesto. Alt du trenger er de fem ingrediensene, litt salt og pepper og en morter. Har ikke morter? Bruk stavmikser! Har ikke det heller? Bruk kjøkkenmaskin.
En pesto har følgende ingredienser:
- Hvitløk
- basilikum
- Pinjekjerner
- olivenolje
- Parmesan
- Salt og pepper
Når det er sagt finnes det utallige variasjoner. Det er vanlig å bytte ut pinjekjernene med billigere nøtter som hasselnøtter, cashewnøtter, valnøtter eller mandler. Ofte byttes basilikum mot soltørkede tomater eller paprika og så videre.
Holder vi oss til den opprinnelige varianten kalles de for pesto alla genovese (pesto, eller saus, fra Genova)
Les også:
Her er oppskriften på lammefrikassé
Slik lager du verdens beste kjøttkaker
Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!
Det som er vanskelig
Dersom du har ingrediensene i hus er det bare en ting som kan gå feil: Ristingen av pinjekjernene.
Å "riste" pinjekjerner betyr å ha dem i en tørr stekepanne på middels varme til de begynner å ta farge og gi fra seg lukt og smak. Enkelt, sier du? Jada, men du må følge med hele tiden. Plutselig er nemlig pinjekjernene svidde - og da er alt håp ute.
Tipset er å ikke forlate stekepanna. Se på pinjekjernene helt til du tar dem av panna. Husk også at du tar dem ut av panna - eller kan de fortsette å steke og svi seg.
Les også: Nekter far å være med på fødselen
Les også: Ti familiebiler med automatgir
Ellers er det ikke mye å tenke på. Det er ingenting i veien for å kjøre alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Men, er du som meg så har du kanskje en egen glede av å gjøre det på gamlemåten, nemlig ved å knuse alle ingrediensene med en morter. Ordet pesto kommer nettopp av pestâ som betyr å knuse. På engelsk heter morter "pestle and morter" og dermed har de fått med knusingen - som altså er det viktigste når du lager pesto.
Her er oppskriften!
Denne saken ble første gang publisert 21/09 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.