Oppskrifter for 17. mai

Gourmetmat for 17. mai

La deg inspirere av Ekebergrestaurantens gourmetmeny til 17.mai.

Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert
Jan Dadji er kjøkkensjef på Ekebergrestauranten.
Jan Dadji er kjøkkensjef på Ekebergrestauranten. Foto: Foto: Erik Hannemann

På 17. mai serverer Ekebergrestauranten en skikkelig gourmetmeny. Vi har vært så heldig å få tjuvsmake på noen av rettene.

- En ting er at det ser lekkert ut, men det må smake også, sier en entusiastisk Jan Dadji, kjøkkensjef på Ekebergrestauranten. Han har jobbet på store restauranter i New York, som Sean George og Aquavit, og lar seg stadig inspirere av verdens ulike kjøkkentradisjoner.

- Jeg liker å blande teknikker og ingredienser fra utlandet som gir norske råvarer nytt liv. Ellers finner du veldig mye norske ingredienser i vårt kjøkken, forteller Jan.

For deg som har tenkt deg på Ekebergrestauranten: Du kan glede deg.

For deg som ikke har tenkt deg på Ekebergrestauranten: Her får du oppskriftene.

Det vil si, nøyaktige oppskrifter er vanskelig å gi for denne type mat. Og dessuten; hvem ville vel gi fra seg slike suksessoppskrifter?

Men, slapp av. Vi ble gitt en fyldig forklaring på de ulike rettene og den skal vi etter beste evne gjengi her.

Vi begynner med forretten:

Aspargessymfoni

Ingredienser

Hvit asparges

Grønn asparges

Løyrom

Rugbrød

Sagogryn

Fremgangsmåte

Hvit asparges: Den er delt i to, kokt i ett lite minutt i vann og grillet.

Grønn asparges: Den er delt i to, kokt i klaret smør i ett minutt.

Løyrom serveres naturell.

Rugbrød: Det er skåret i tynne skiver og ristet så det blir sprøtt i ovnen.

Sagogrynene er kokt i sukkerlake med litt riesling.

Når det er gjort er det bare å legge det lekkert på tallerken.

Makrellbiff med røkte nøtter

Ekebergrestauranten feirer at de første norske aspargessene har kommet.
Ekebergrestauranten feirer at de første norske aspargessene har kommet. Foto: Foto: Erik Hannemann

Ingredienser

Makrellfilet

Røkte pekannøtter

Karse

Reddik

Agurker

Sitronkrem

Fremgangsmåte

Makrellfilet: Legg to stykker mot hverandre, skinnsiden ut. Stek dem i smør og olje på høy varme.

Røkte pekannøtter: Røyk pekannøttene i en grill eller ved hjelp av et "røykesett". Dersom du legger noen tørre kvister på kullet i en kulegrill blir det mye røyk. Legg nøttene på risten, legg på lokket. Nøttene blir røkt på få minutter.

Karse: Serves frisk.

Reddik: høvlet i tynne skiver

Agurker: Høvlet tynne og penslet med litt sukkerlake

Sitronkrem: Pisk eggehviter i en stavmikser og ha i litt og litt olje (akkurat som en majones). Råvarene må ha samme temperatur. Smak til med sitronsaft.

Når det er gjort er det bare å legge det lekkert på tallerken.

Jordbær med sjokolade

Ingredienser

Makrellen ser slik ut når Jan Dadji legger den opp.
Makrellen ser slik ut når Jan Dadji legger den opp. Foto: Foto: Erik Hannemann

Sjokolade

Fløte

Egg

Jordbær

Fremgangsmåte

Sjokolade: knekk den godt opp

Fløte: Kok den opp og hell over sjokoladen

Egg: pisk eggene og hell dem over sjokoladen. Bland godt og sett i kjøleskap til det stivner. Skjær i biter

Jordbær: skiv dem opp og legg på sjokoladen

Appelsinskall: dypp det i smeltet sukker

Når det er gjort er det bare å legge det lekkert på tallerken.

Rabarbradessert med kardemommekrom

Ingredienser

Rabarbra

De første norske jordbærene er klare til å danderes på Ekebergrestauranten.
De første norske jordbærene er klare til å danderes på Ekebergrestauranten. Foto: Foto: Erik Hannemann

Sorbé

Gele

Brødkrum

Sukker

Kardemomme

Fremgangsmåte

Rabarbra: Skrelles, kuttes i biter og kokes møre i sukkerlake med vanilje, ca 5-10 minutter.

Sorbé: rabarbra som kokes i noen få minutter i sukkerlake. Kjør glatt med stavmikser. Avkjøl og frys inn. Ved servering kjøres den frosne rabarbraen i kjøkkenmaskin til en jevn masse. Legg på tallerken med en spiseskje.

Gele: Lag gelé av rabarbrasaft (med gelatin)

Brødkrum: Ha brødkrum og sukker i en stekepanne. Smak til med kardemomme. Hell ut på bakepapir og la det stivne. Kjør "knekken" til smuler i en kjøkkenmaskin.

"Rød løper": Kok inn rabarbrasaft. Ha i sukker og smelt sukker til 106 grader. Hell ut på silikonmatte, legg en annen matte på toppen. Kjevle det flatt og skjer ut små, røde løpere.

Denne rabarbradesserten er helt i verdensklasse ifølge matansvarlig på Klikk.no
Denne rabarbradesserten er helt i verdensklasse ifølge matansvarlig på Klikk.no Foto: Foto: Erik Hannemann

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også