Oppskrifter for 17. mai
Gourmetmat for 17. mai
La deg inspirere av Ekebergrestaurantens gourmetmeny til 17.mai.
På 17. mai serverer Ekebergrestauranten en skikkelig gourmetmeny. Vi har vært så heldig å få tjuvsmake på noen av rettene.
- En ting er at det ser lekkert ut, men det må smake også, sier en entusiastisk Jan Dadji, kjøkkensjef på Ekebergrestauranten. Han har jobbet på store restauranter i New York, som Sean George og Aquavit, og lar seg stadig inspirere av verdens ulike kjøkkentradisjoner.
- Jeg liker å blande teknikker og ingredienser fra utlandet som gir norske råvarer nytt liv. Ellers finner du veldig mye norske ingredienser i vårt kjøkken, forteller Jan.
For deg som har tenkt deg på Ekebergrestauranten: Du kan glede deg.
For deg som ikke har tenkt deg på Ekebergrestauranten: Her får du oppskriftene.
Det vil si, nøyaktige oppskrifter er vanskelig å gi for denne type mat. Og dessuten; hvem ville vel gi fra seg slike suksessoppskrifter?
Men, slapp av. Vi ble gitt en fyldig forklaring på de ulike rettene og den skal vi etter beste evne gjengi her.
Vi begynner med forretten:
Aspargessymfoni
Ingredienser
Hvit asparges
Grønn asparges
Løyrom
Rugbrød
Sagogryn
Fremgangsmåte
Hvit asparges: Den er delt i to, kokt i ett lite minutt i vann og grillet.
Grønn asparges: Den er delt i to, kokt i klaret smør i ett minutt.
Løyrom serveres naturell.
Rugbrød: Det er skåret i tynne skiver og ristet så det blir sprøtt i ovnen.
Sagogrynene er kokt i sukkerlake med litt riesling.
Når det er gjort er det bare å legge det lekkert på tallerken.
Makrellbiff med røkte nøtter
Ingredienser
Makrellfilet
Røkte pekannøtter
Karse
Reddik
Agurker
Sitronkrem
Fremgangsmåte
Makrellfilet: Legg to stykker mot hverandre, skinnsiden ut. Stek dem i smør og olje på høy varme.
Røkte pekannøtter: Røyk pekannøttene i en grill eller ved hjelp av et "røykesett". Dersom du legger noen tørre kvister på kullet i en kulegrill blir det mye røyk. Legg nøttene på risten, legg på lokket. Nøttene blir røkt på få minutter.
Karse: Serves frisk.
Reddik: høvlet i tynne skiver
Agurker: Høvlet tynne og penslet med litt sukkerlake
Sitronkrem: Pisk eggehviter i en stavmikser og ha i litt og litt olje (akkurat som en majones). Råvarene må ha samme temperatur. Smak til med sitronsaft.
Når det er gjort er det bare å legge det lekkert på tallerken.
Jordbær med sjokolade
Ingredienser
Sjokolade
Fløte
Egg
Jordbær
Fremgangsmåte
Sjokolade: knekk den godt opp
Fløte: Kok den opp og hell over sjokoladen
Egg: pisk eggene og hell dem over sjokoladen. Bland godt og sett i kjøleskap til det stivner. Skjær i biter
Jordbær: skiv dem opp og legg på sjokoladen
Appelsinskall: dypp det i smeltet sukker
Når det er gjort er det bare å legge det lekkert på tallerken.
Rabarbradessert med kardemommekrom
Ingredienser
Rabarbra
Sorbé
Gele
Brødkrum
Sukker
Kardemomme
Fremgangsmåte
Rabarbra: Skrelles, kuttes i biter og kokes møre i sukkerlake med vanilje, ca 5-10 minutter.
Sorbé: rabarbra som kokes i noen få minutter i sukkerlake. Kjør glatt med stavmikser. Avkjøl og frys inn. Ved servering kjøres den frosne rabarbraen i kjøkkenmaskin til en jevn masse. Legg på tallerken med en spiseskje.
Gele: Lag gelé av rabarbrasaft (med gelatin)
Brødkrum: Ha brødkrum og sukker i en stekepanne. Smak til med kardemomme. Hell ut på bakepapir og la det stivne. Kjør "knekken" til smuler i en kjøkkenmaskin.
"Rød løper": Kok inn rabarbrasaft. Ha i sukker og smelt sukker til 106 grader. Hell ut på silikonmatte, legg en annen matte på toppen. Kjevle det flatt og skjer ut små, røde løpere.
Denne saken ble første gang publisert 15/05 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.