Oppskrift på Sandefjordsmør
Slik lager du Sandefjordsmør
Klassisk saus: Med denne sausoppskriften liker alle fisk.
Det er nærliggende å tro at sausen "Sandefjordsmør" kommer fra en by i Vestfold. Vi tok en telefon til en kulinarisk storhet i byen som ofte blir tilskrevet opphavet til denne nydelige, fløyelsmyke sausen, Edgar Ludl.
- Hei! Jeg holder på skrive en sak om Sandefjordsmør. Stemmer det at du er opphavsmannen?
- Vet du hvem du prater med nå?
- Eh, ja?
- Vet du hva jeg har drevet med siste 40 år?
- ...eh?
- Jeg har satt Norge på det kulinariske kartet og det er det ingen som anerkjenner meg for.
- OK. Var det du som startet med kokkelandslaget?
- Jeg var involvert, men skal ikke ha æren for det.
- Stemmer det at du er opphavsmannen til Sandefjordsmøret?
- Nei. Det skal jeg ikke ha æren for.
Og så kommer historien om Otto Fredrik Borchgrevink som I sin lange karriere som hotelldirektør tok den øverste posten på Park Hotell i 1959. I mellomkrigstiden hadde Borchgrevink studert i Frankrike og fått et nært forhold til beurre blanc.
I den klassiske franske sausen finner man i tillegg til smør og fløte både sjalottløk og hvitvin. Hotelldirektøren gjorde noen forenklinger og kuttet ut de to ingrediensene, i følge Ludl.
- I dag er det bare fløte, smør, sitron og bladpersille. Ikke kruspersille. Det er ikke persille.
OK. I de fleste oppskrifter som er å oppdrive finner man likevel kruspersille. Det må antakelig Ingrid Espelid Hovig ta skylden for. Hennes heroiske innsats for persilledusken sørget for totalt overkjøring av den mer vanlige fetteren, bladpersillen.
Man-taver-det-man-haver ble til i-Sandefjordsmør-bruker-man-kruspersille.
Du finner kruspersille i denne oppskriften også, men ingen ville tenke ondt om deg dersom de finner bladpersille i sausen din.
Park hotell har for øyeblikket ikke sausen på menyen, men har gjort det til en tradisjon å servere sausen på 17.mai-menyen.
Her har du oppskriften!
Denne saken ble første gang publisert 29/04 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.