Perfekt hamburger
Hamburger Heaven
De beste hamburgerne lager du selv. Se oppskrifter fra mesterkokkene Trond Moi og Bent Stiansen.
Populær kyllingkjøttdeig
Det er vel få ting som er så erkeamerikanske som hamburgeren. Men, som vi ser av navnet, handler det om en tysk import. Den store, litt flate «kjøttkaken» kom til USA med tyske innvandrere på 1850-tallet. Hvem som kom på ideen med å legge denne kjøttkaken mellom to stykker brød, sier imidlertid historien ingenting om.
Nå er hamburgere blitt gigantindustri, hvor kjeder som McDonald's, Burger King m.fl. har spredt seg utover hele kloden. Det stedet skal være både gjemt og glemt som ikke har en McDonald's-restaurant.
Kjøttet viktig
Men dette skulle handle om å lage hamburgeren selv. Og da er kjøttet megaviktig. Det holder ikke å kjøpe ferdige hamburgere eller karbonader. Disse kommer så godt som uten unntak i kategorien «soyapuck», dvs. at det er lite kjøtt og mye soya i dem. Det bærer smaken også preg av.
Da er det bedre å starte med kjøttdeig, eller enda bedre: karbonadedeig. Hvis du virkelig vil ha det aller beste, skal du be slakteren (i den grad slike fremdeles finnes) eller betjeningen i ferskvaredisken på super'n om å grovmale skikkelig biffkjøtt for deg.
Husk å ikke steke burgerne for lenge - de skal være rosa i midten.
Standard tilbehør
Hamburgerbrød får du kjøpt overalt, men det beste er det du lager selv. I hamburgeroppskriftene fra både Bent Stiansen og Trond Moi finner du også oppskrift på brød.
Ellers er salatblader, tomatskiver, sylteagurk og rå løkringer standard tilbehør. Det samme er pommes frites, alternativt ovnstekte båtpoteter. Du bør også ha en god ketchup og en skarp sennep, gjerne av dijontypen. Skal du lage cheeseburger, bør du ha en god og smakskraftig ost. Vellagret cheddar er det beste, men du kan også bruke de vellagrede variantene av norvegia, jarlsberg eller sveitser. Stekt bacon er også populært tilbehør. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan utstyre hamburgeren din med.
Mesternes oppskrifter
Nedenfor har vi samlet et knippe deilige hamburgeroppskrifter. Den første oppskriften er fra Bent Stiansen. Resten kommer fra Trond Moi, med unntak av den siste som er fra TV2s Wenche Andersen.
Hamburger med blåmuggost og mangosalsa
Hamburger med sopp og chilimajones
Hamburger med amerikansk dressing
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 11/03 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.