Mat til barnebursdag
Kreativ mat du kan servere i barnebursdag
Lei av pølse med brød? Denne bursdagsmaten vil barna sent glemme.
Bidragsytere
Andrea Talavera Essenwanger (35)
Driver matbloggen twofoodieseating.com
Matkreatør
Base i Berlin og Oslo
Line Bredrup Petersen (30)
Skribent og tekstforfatter
Bosatt i Oslo
Vil du arrangere barnebursdagen selv, men styre unna de typiske alternativene boller, pølser og brus?
Her får du en bursdagsmeny som metter femten små barnemunner og som du i stor grad kan forberede dagen før. I tillegg er det jo ingen ulempe med sunnere alternativer å servere i en barnebursdag som i stor grad ellers består av søtsaker.
Mat til barnebursdag
Sandwich med kylling
2 kyllingbryst
165 g majones
5 valnøtter, i biter (kan sløyfes)
Smeltet smør til pensling
8 skiver lyst brød
Kok kyllingen til den er hvit og la den avkjøle. Dra deretter brystene fra hverandre til små biter. Ta kyllingen i en bolle og tilsett majones og nøtter, om du velger å bruke dette. Rull over brødskivene med en kjevle. Skjær av skorpene med en kniv.
Legg kyllingblanding på en skive og dekk med en skive nummer to. Gjenta til du har brukt opp skivene, altså til du har fire doble sandwicher.
Pensle med smør på toppen.
Stek i ovnen til gylne. Del diagonalt med en kniv for delikat trekantform.
Disse kan du lage kvelden før, bare husk å legge et fuktig kjøkkenhåndkle over de ustekte sandwichene før lagring.
Før grilling, pensler du sandwichene med smør på den siden som vender opp.
Stekes i ovnen på 180 grader til de er gylne.
For å få best tekstur på skivene, anbefaler vi at du ruller over dem med en kjevle og skjærer av skorpene før du tilsetter fyll og steker.
Når ferdigstekt, deler du sandwichene diagonalt med en kniv for en delikat og praktisk størrelse for små barnehender.
Les også: 20 kreative muffins med én oppskrift
Sandwich med avokado og mozzarella
1 avokado
100 g mozzarella (kule i pose)
Smeltet smør til pensling
8 skiver lyst brød
Del avokadoen i to. Fjern steinen og fjern skallet. Skjær i tynne skiver. Rull over brødskivene med en kjevle, og fjern skorpene som du gjorde med kyllingsandwichene.
Legg på mozzarella, avokado og mozzarella. Dekk med skive nummer to.
Les også: Den beste isen lager du selv
Sandwich med ost og skinke
8 skiver gulost
8 skiver kokt skinke
Smeltet smør
8 skiver lyst brød
Rull over brødskivene med en kjevle, og fjern skorpene som du gjorde med de to andre.
Legg på en osteskive, en skinkeskive og en osteskive til. Dekk til med skive nummer to.
Serverer du dette vil dette bli en barnebursdag som vil huskes for alltid.
Under finner du fire ulike oppskrifter på dessert du kan servere i barnebursdagen:
1) Popcorn
Popcorn trengs ikke serveres toppet med salt, du kan variere akkurat slik du ønsker. Her får du fremgangsmåte på tre ulike måter du kan variere den tradisjonelle grunnoppskriften.
For å ha nok popcorn til å dekke alle smaksvariasjonene, anbefaler vi:
- 1 kg popcorn
- Smaksnøytral olje, for eksempel rapsolje
Dekk bunnen i en stor kjele med olje. Tilsett så maiskornene, slik at det dekker bunnen og vel så det, men ikke overdriv. Det ideelle er at flesteparten av kornene er i kontakt med, eller tilnærmet i kontakt med kjelebunnen. Sett på middels varme og ta på lokket, som ikke må fjernes under poppingen.
Rist på kjelen med jevne mellomrom for å sørge for at alle kornene kommer i kontakt med bunnen.
Når det går ca fem sekunder mellom hvert «popp», er de ferdige. Fjern raskt fra platen for å unngå brente korn.
Søtt popcorn
Søtet, kondensert melk (1 boks, eller 400 ml)
Kakestrø etter ønske
Legges som en lasagne i en bolle eller beholder(e) etter ønske. Start med popcorn, deretter søtmelken, strø. Gjenta. Disse popcornene må lages samme dag, da de vil bli for bløte om det blir stående over natten.
Artikkelen fortsetter under bildeserien
Salt popcorn
Revet parmesan
Salt
Tilsett salt til grunnoppskriften og rist godt. Hell popcornet i en bolle og dryss over den revne parmesanen.
Denne er en slager også for de voksne!
Karamellisert popcorn
Brunt sukker
Smør
Tilsett ½ kopp brunt sukker og en ss usaltet smør i en stor panne. La det smelte og rør sammen til en sukkerblanding. Hell popcornet over blandingen til bunnen er dekket og rør litt rundt så mest mulig av popcornets flater blir søtet. La det avkjøles/stivne før du tar av popcornene.
Perfekt til kakedekorasjon, eller som snacks i små boller eller papirkrus.
2) Ostekake
Ostekaken du kan lage kvelden før, så slipper du unødig stress på selve dagen. Du trenger:
200 g kjeks, knust
100 g usaltet smør, smeltet
Kondensert melk (1 boks eller 400 ml)
300 g kremost
Saften av to sitroner
Friske jordbær til topping
Jordbærsyltetøy eller rørte jordbær
Knus kjeks i en bakebolle, hell over smeltet smør og bland godt. Fordel blandingen i små kakeformer (eller stor om ønskelig) og pakk det godt sammen. Sett til avkjøling i ti minutter. Hell kondensert melk i en stor bolle. Tilsett mykosten og pisk det sammen. Tilsett sitronsaft og rør godt. Hell over i formene med den avkjølte kjeksbunnen.
Blandingen skal oppleves noe tynn, da den vil tykne. Sett formene kaldt i minst to timer. Anrettes med jordbærsyltetøy og et par friske jordbær.
Les også: Slik lager du hjemmelaget is til barnebursdagen
3) Sjokoladekake med kremfyll og jordbær
Sjokoladekake med kremfyll, jordbær og popcorn. Du trenger:
Artikkelen fortsetter under bildeserien
Kake:
400 g sukker
200 g hvetemel
100 g bakekakao
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts natron
1 ts salt
2 egg
2 ½ dl helmelk
2 dl raps- eller solsikkeolje
2 ts vaniljesukker
2 ½ dl varmt vann
Kremfyll:
5 dl kremfløte
5 g gelatinpulver
30 g vann (ta en kjøkkenvekt, sett et lite glass på og hell på vann til 30 g er lagt til vekten av glasset)
Ta vann i en liten kjele og tilsett gelatinpulveret. La dette løse seg opp i ti minutter. Varm opp på svak varme (skal ikke overstige 70 grader) til pulveret er helt oppløst. Bland gelatinvannet, når avkjølt, i kremfløten og pisk til det stivner.
Pynt:
Karamellisert popcorn
Kakestrø etter ønske
Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 175 grader. To runde kakeformer, med diameter 22 cm smøres og strøs med mel. Du kan også benytte en kakeform, men må da snitte kaken i to når ferdigstekt. Lager du to kakebunner er du garantert like høyder og en jevnt utseende kake.
Ta en stor bolle, og bland det tørre; sukker, mel, kakao, bakepulver, natron og salt. Tilsett egg, melk, olje og vanilje. Enten for hånd, eller i to minutter på middels hastighet i en mikser. Rør inn det kokende varme vannet til sist. Røren skal være tyntflytende. Del mengden i de to formene, eller tilsett i den ene om du velger å benytte deg av det.
Stekes i 30 minutter dersom du bruker to former, eller i 35 minutter om du bruker en. Da stekeovner alltid har ulik påvirkning, sjekk med en strikkepinne eller tannpirker. La avkjøles i formen i 10 minutter, ta deretter denne av for å kjøle ferdig.
Når kakebunnene er fullstendig avkjølt, legger du kremfyll på den ene kakebunnen og legger den andre oppå. Legg på topplaget, avslutt med kremfyll og strø over sukkerpopcorn og kakestrø.
Pynt med friske jordbær før servering.
Les også: Disk opp med en pinata i bursdagsselskapet
4) Jordbærmilkshake
Server en gammeldags jordbærmilkshake. Det er både kreativt, enkelt og billig.
Du trenger:
1 kg ferske jordbær, renset og kuttet i to
4 ss sukker
2 ts vaniljesukker
1 ½ liter vaniljeis
½ liter melk
Vurder om du må gjøre denne i to omganger, alt etter størrelsen på bollen som hører til mikseren eller blenderen din. I bollen tilsetter du jordbær, sukker og vaniljesukker. Rør godt sammen og la blandingen marinere i 20 minutter.
Kjør jordbærblanding, iskrem og melk i blenderen til glatt og jevn milkshake. Hell i glass, mugge eller småflasker og servér øyeblikkelig. Pynt gjerne med sugerør i morsomme farger.
Denne saken ble første gang publisert 06/06 2016, og sist oppdatert 03/04 2018.