AUBERGINE:

Myk og god – med litt pleie og varme

Aubergine er bitter og fæl ubehandlet. Men med salt og varmebehandling, blir den en godsak.

GRATINERT: Aubergine med couscous.
GRATINERT: Aubergine med couscous. Foto: Foto: Alf Börjesson/frukt.no
Sist oppdatert
SPANSK FORRETT: Escalivada - grillede marinerte grønnsaker. Godt med brød og aioli til.
SPANSK FORRETT: Escalivada - grillede marinerte grønnsaker. Godt med brød og aioli til. Foto: Foto: Synøve Dreyer/frukt.no

Aubergine er vakker å se på, men den duger til mye mer enn som pynt i kurven. Det gjelder bare å vite litt om hvordan den skal behandles. Og gjør du det, kan du la auberginens rike og komplekse smak og myke kjøtt briljere i spennende retter fra hele verden. Prøv for eksempel ekte gresk moussaka, fransk ratatouille eller auberginedipen baba ganoush fra Midtøsten.

Sjekketriks

Tilbake til grønnsaksdisken: Der velger du aubergine som føles tung i forhold til størrelsen. Overflaten skal være fast og blank, og med en jevn og mørk fiolett farge. Stilk og begerblad skal være lysegrønne og friske.

Fjern bitterhet

De fleste moderne varianter av aubergine har lav bitterhet, men vil du være på den sikre siden kan du skjære den i skiver på langs eller tvers og strø på salt, gjerne også sitronsaft, som du skyller av etter 15-30 minutter. Saltingene gjør også at auberginen blir fastere i kjøttet og trekker til seg mindre smør/olje ved steking.

Gi varme

Varmebehandling må til. Kok, grill, stek, paner, frityrstek, fyll, gratiner og mos. Kombiner med kjøtt eller gå for vegetarisk.

Oppskriftene nedenfor er et godt utgangspunkt for å bli bedre kjent med auberginen.

Eggestand med aubergine

Auberginesalat

Gratinert aubergine med couscous

Grillede marinerte grønnsaker

Sprø lammekoteletter med ratatouille

Auberginegrateng

Auberginedip - baba ganoush

Moussaka

Panerte aubergineskiver

DIP: Baba ganoush - libanesisk auberginedip. Serveres med pitabrød.
DIP: Baba ganoush - libanesisk auberginedip. Serveres med pitabrød. Foto: Foto: istockphoto

Kilder: frukt.no , "Velsmakende vegetar" av Celia Brooks Brown (Gyldendal 2002)

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også