Oppskrift på pai
Paier med godt fyll
Kjøtt, fisk, skalldyr, sopp, grønnsaker, ost – et tomt paiskall gir rom for kreativitet.
Paiskallet lager du enten av mel, smør, vann og salt, eller du kan bruke butterdeig som bunn. Hvis du forsteker skallet, kan det lønne seg å prikke bunnen godt med en gaffel, dekke den med et matpapir og legge tørkede bønner eller erter på toppen. På den måten hever ikke paideigen seg.
Ta en titt i kjøleskapet, så finner du fyllet der. Paien kan fylles med kaldt kjøtt eller fisk fra middagen i går, skinke, bacon, kylling eller stekt kjøttdeig. Sopp og grønnsaker som paprika, løk og squash er kjempegodt i en pai. Forsøk også å frese rå, finrevne gulrøtter med finhakket løk og timian. Dryss på litt mel og spe med melk. La det koke litt til meljevningen tykner. Ha det i et forstekt paiskall og server den varm.
Ellers er det vanlig å bruke en blanding av egg og melk som helles over fyllet før paien stekes ferdig. Riv gjerne litt god ost oppi. Du kan bruke en mild gulost, men en vellagret ost gir mer smak. Prøv dessuten med chèvre eller fetaost hvis du vil sette en spiss på paien.
Paien er god til middag eller aftens med en salat ved siden av. Og har du rester av paien dagen etter, så er det litt festligere å åpne matpakken når det ligger et godt stykke pai oppi.
Middagspaier
Pai med røkelaks og hvit geitost
Dessertpaier
LES OGSÅ:
Denne saken ble første gang publisert 15/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.