Oppskrift på lussekatter

Lussekatter til lysfesten

Nystekte lussekatter, så gode at de får bein å gå på, hører med på luciadagen.

LUSSEKATTER: Tradisjonen tro, spiser vi det saftige gule bakverket på luciadagen.
LUSSEKATTER: Tradisjonen tro, spiser vi det saftige gule bakverket på luciadagen. Foto: Foto: Studio Dreyer-Hensley/brodogkorn.no
Sist oppdatert
LYSER OPP: Lucia-feiring hos Kirkens Bymisjon i Oslo.
LYSER OPP: Lucia-feiring hos Kirkens Bymisjon i Oslo. Foto: Foto: Scanpix

Den 13. desember minnes vi Lucia av Syrakus på Sicilia - en gudfryktig ung kvinne som led martyrdøden rundt år 300.

Lysfesten til St. Lucias ære er en tradisjon i flere europeiske land, men den står særlig sterkt i Italia og Sverige. Og det er via vårt naboland at vi nordmenn har plukket den opp.

Ifølge tradisjonen skal St. Lucia og hennes terner servere kaffe og lussekatter på sin ferd.

Les også: Her er oppskriften på perfekt ribbe

Les også: Stor test av gløgg

Share

Safran eller gurkemeie?

Lussekattene er som kjent gule. Gulfargen får du på billigste måte ved å bruke gurkemeie.

Den ekte smaken derimot, får du bare ved å spandere på deg safran - verdens dyreste krydder. Til gjengjeld er det bare et par gram som trengs.

Safran kan kjøpes på apoteker og i enkelte dagligvarebutikker. Bare husk å se opp for billige etterligninger. Det finnes faktisk røde tråder som til forveksling ligner arrene på safrankrokusen.

Les også: Test: Billig omega-3 er like bra

Les også: 15 tips for å bli en god forelder

Når du skal trille ut lussekattene, er det fritt frem å bruke fantasien, eller ta en titt på bildet nedenfor for å komme til på vei.

Her er oppskrift på Lussekake

LES OGSÅ:

Tid for julebakst

Inspirasjon til julepynten

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Kilder: "Den katolske kirkes helgener" - katolsk.no , og melk.no (Opplysningskontoret for meieriprodukter).

FASONGER: Fra nederst til venstre;
FASONGER: Fra nederst til venstre; Foto: Foto: melk.no

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2008, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også