Eyvind Hellstrøms meny

Vi ba Norges beste kokk Eyvind Hellstrøm om hjelp til middagen.

Sist oppdatert
Eyvind Hellstrøm
Eyvind Hellstrøm Foto: Siv Dolmen
Kongekrabbe "chinois"
Kongekrabbe "chinois" Foto: Siv Dolmen

Eivind Hellstrøm er aktuell med TV-serien "Hellstrøm rydder opp" på TV3. I serien hjelper han restauranter som sliter med å få tingene til å gå rundt. Vi ba han om hjelp til middagsmaten og her er oppskriftene.

LES OGSÅ: Hellstrøm til TV

SE VIDEO: Hellstrøm rydder opp

(Alle oppskriftene er til fire personer).

KONGEKRABBE "CHINOIS"

4 klør av rå kongekrabbe

100 g vårløk/ny løk

100 g grønn paprika

50 g rød paprika

Kinakål

100 g gulrøtter

100 g purre

Maisenna

Hvite sesamfrø

Salt

Hvit pepper

Olje til steking

Frisk koriander

Kinesisk saus

1 ss druekjerneolje

1 ss sjalottløk

2 ss ketsjup

2 ss worcestersaus

2 ss aprikos-, plomme- eller ferskensyltetøy

1 ts tabasco

1 dl vann

3 ss eddik 7%

Maldonsalt

Hvit pepper fra kvern

(1 ss finhakket hvitløk

1 ss finhakket ingefærrot -disse brukes ved anretting)

Lag den kinesiske sausen. Ha sjalottløk i varm olje i en kasserolle. La dette frese. Ha i ketsjup og deretter alle de andre ingrediensene. La dette koke i 30 min. Rør sammen til en homogen konsistens og sil gjennom en fin sikt. Sausen skal være relativt tykk.

Steks sesamfrø raskt i en tørr teflonpanne. Ta dem ut av pannen med det samme det er antydning til farge. Del opp alle grønnsakene i strimler. Stek disse i varm olje i panne eller wok (2-3 minutter).

Vend renset kongekrabbekjøtt i maizena og stek raskt i varm olje i panne eller wok (2-3 minutter). Avslutt med litt av sausen i pannen, ha litt av sesamfrøene i. La krabbekjøttet suge opp sausen.

Anrett første grønnsakene på varme tallerkener, deretter krabbekjøttet rundt. Øs over mer av sausen og dryss over sesamfrø og frisk koriander.

ØSTERSMAJONES MED SALMASALAT

Østersmajones med salmasalat
Østersmajones med salmasalat Foto: Siv Dolmen

Grovt salt

Salmafilet

Hjerte- og ekebladsalat

Dansk rugbrød

Majones

2 eggeplommer viskes sammen med 2 dl olje. Start rolig, hell oljen i en tynn stråle imens du visper.

Salt

2 østers

Saft av en kvart sitron

Mos østersen med en stavmikser

Ha vannet fra østersen i, så den mosede østersen.

Ha i finhakket gressløk.

SALT SALMALAKS

Dekk fileten med grovt salt. La ligge i 15 minutter. Skyll av.

Salt salmalaks
Salt salmalaks Foto: Siv Dolmen

Dansk rugbrød skjæres i syltynne skiver, tørkes i ovn. Frys brødet før du skjærer det og ta av skorpen først.

Salat - ekeblad og hjertebladsalat.

Legges lagvis sammen med salt salmalaks. Begynn og avslutt med rugbrødet.

KVEITE MED SOYASMØRSAUS OG RATATOUILLEBLOMST

Ratatouilleblomst

Aubergine, løk, squash og tomat skjæres i tynne skiver. Hell over pesto lagd av basilikum, olje og hvitløk kjørt i stavmikser.

Kveite med soyasmørsaus og ratatouilleblomst
Kveite med soyasmørsaus og ratatouilleblomst Foto: Siv Dolmen

Settes i ovn på 175 grader i cirka 10 min. Rulles sammen. Sett loddrett (sett det evt i et smalt glass for å støtte). Bind sammen med et langt gressløkstrå som du har dyppet i varmt vann så det blir slapt.

Kveitekoteletter - 1 per person svis av rundt 1 min hver side i grilljern med olje. Settes i varm ovn i cirka to minutter. Serveres uten skinnet, det slipper når fisken er ferdigstekt.

Soyasmørsaus

Usaltet smør - 250 gram

1 del hvitløk

1 del ingefær

2 deler sjalottløk

Soyasaus. - 2 dl

Friske urter

Hvitløk, ingefær og sjalottløk hakkes ørsmått. Blandes kaldt.

Usaltet smør kokes på sterk varme til nøttesmaken kommer og det er gyllent. Ikke brunt! Siles for å få vekk skummet.

Bland 1 del soyamiks med 2 deler smør. Hell det varme i det kalde, for eksempel i en liten kjele som tåler sterk varme.

Masse finhakkede, ferske urter på toppen. For eksempel gressløk og flatbladet persille.

Skje opp fra bunnen når serverer siden soyablandingen adlyder tyngdekraften.

Retten serveres med tørkede kapers.

EPLEBLOMST MED KARAMELLSAUS

1 pakke filodeig

80 g sukker

20 g smør

Epleblomst med karamellsaus
Epleblomst med karamellsaus Foto: Siv Dolmen

4 epler - skrelles og skjæres i terninger

Saft av ½ sitron

Calvados eller konjakk

180 grader i 12 minutter.

Hvert filoflak deles i 9 like store ruter. Pensles med kaldt, klarnet smør og flytende, mild honning. To firkanter legges i hver terteform.

Sukkeret smeltes, smør i terninger has i. Vend eplene i dette. Skvis litt sitronsaft over til slutt.

Dytt ut en runding av en tynn loffskive. Bruk et glass eller en form. Has i bunnen, så eplene. Tre filoflak crunches forsiktig sammen, legges på toppen med smørsida ut. I ovn. Hell litt calvados over de varme epleblomstene.

Serveres med karamellsaus (smelt sukker, ha i smør), stivpisket kremfløte med vaniljefrø og litt calvados/konjakk.

Sausen kan lages dagen i forveien og varmes opp.

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også