Eyvind Hellstrøms meny
Vi ba Norges beste kokk Eyvind Hellstrøm om hjelp til middagen.
Eivind Hellstrøm er aktuell med TV-serien "Hellstrøm rydder opp" på TV3. I serien hjelper han restauranter som sliter med å få tingene til å gå rundt. Vi ba han om hjelp til middagsmaten og her er oppskriftene.
LES OGSÅ: Hellstrøm til TV
SE VIDEO: Hellstrøm rydder opp
(Alle oppskriftene er til fire personer).
KONGEKRABBE "CHINOIS"
4 klør av rå kongekrabbe
100 g vårløk/ny løk
100 g grønn paprika
50 g rød paprika
Kinakål
100 g gulrøtter
100 g purre
Maisenna
Hvite sesamfrø
Salt
Hvit pepper
Olje til steking
Frisk koriander
Kinesisk saus
1 ss druekjerneolje
1 ss sjalottløk
2 ss ketsjup
2 ss worcestersaus
2 ss aprikos-, plomme- eller ferskensyltetøy
1 ts tabasco
1 dl vann
3 ss eddik 7%
Maldonsalt
Hvit pepper fra kvern
(1 ss finhakket hvitløk
1 ss finhakket ingefærrot -disse brukes ved anretting)
Lag den kinesiske sausen. Ha sjalottløk i varm olje i en kasserolle. La dette frese. Ha i ketsjup og deretter alle de andre ingrediensene. La dette koke i 30 min. Rør sammen til en homogen konsistens og sil gjennom en fin sikt. Sausen skal være relativt tykk.
Steks sesamfrø raskt i en tørr teflonpanne. Ta dem ut av pannen med det samme det er antydning til farge. Del opp alle grønnsakene i strimler. Stek disse i varm olje i panne eller wok (2-3 minutter).
Vend renset kongekrabbekjøtt i maizena og stek raskt i varm olje i panne eller wok (2-3 minutter). Avslutt med litt av sausen i pannen, ha litt av sesamfrøene i. La krabbekjøttet suge opp sausen.
Anrett første grønnsakene på varme tallerkener, deretter krabbekjøttet rundt. Øs over mer av sausen og dryss over sesamfrø og frisk koriander.
ØSTERSMAJONES MED SALMASALAT
Grovt salt
Salmafilet
Hjerte- og ekebladsalat
Dansk rugbrød
Majones
2 eggeplommer viskes sammen med 2 dl olje. Start rolig, hell oljen i en tynn stråle imens du visper.
Salt
2 østers
Saft av en kvart sitron
Mos østersen med en stavmikser
Ha vannet fra østersen i, så den mosede østersen.
Ha i finhakket gressløk.
SALT SALMALAKS
Dekk fileten med grovt salt. La ligge i 15 minutter. Skyll av.
Dansk rugbrød skjæres i syltynne skiver, tørkes i ovn. Frys brødet før du skjærer det og ta av skorpen først.
Salat - ekeblad og hjertebladsalat.
Legges lagvis sammen med salt salmalaks. Begynn og avslutt med rugbrødet.
KVEITE MED SOYASMØRSAUS OG RATATOUILLEBLOMST
Ratatouilleblomst
Aubergine, løk, squash og tomat skjæres i tynne skiver. Hell over pesto lagd av basilikum, olje og hvitløk kjørt i stavmikser.
Settes i ovn på 175 grader i cirka 10 min. Rulles sammen. Sett loddrett (sett det evt i et smalt glass for å støtte). Bind sammen med et langt gressløkstrå som du har dyppet i varmt vann så det blir slapt.
Kveitekoteletter - 1 per person svis av rundt 1 min hver side i grilljern med olje. Settes i varm ovn i cirka to minutter. Serveres uten skinnet, det slipper når fisken er ferdigstekt.
Soyasmørsaus
Usaltet smør - 250 gram
1 del hvitløk
1 del ingefær
2 deler sjalottløk
Soyasaus. - 2 dl
Friske urter
Hvitløk, ingefær og sjalottløk hakkes ørsmått. Blandes kaldt.
Usaltet smør kokes på sterk varme til nøttesmaken kommer og det er gyllent. Ikke brunt! Siles for å få vekk skummet.
Bland 1 del soyamiks med 2 deler smør. Hell det varme i det kalde, for eksempel i en liten kjele som tåler sterk varme.
Masse finhakkede, ferske urter på toppen. For eksempel gressløk og flatbladet persille.
Skje opp fra bunnen når serverer siden soyablandingen adlyder tyngdekraften.
Retten serveres med tørkede kapers.
EPLEBLOMST MED KARAMELLSAUS
1 pakke filodeig
80 g sukker
20 g smør
4 epler - skrelles og skjæres i terninger
Saft av ½ sitron
Calvados eller konjakk
180 grader i 12 minutter.
Hvert filoflak deles i 9 like store ruter. Pensles med kaldt, klarnet smør og flytende, mild honning. To firkanter legges i hver terteform.
Sukkeret smeltes, smør i terninger has i. Vend eplene i dette. Skvis litt sitronsaft over til slutt.
Dytt ut en runding av en tynn loffskive. Bruk et glass eller en form. Has i bunnen, så eplene. Tre filoflak crunches forsiktig sammen, legges på toppen med smørsida ut. I ovn. Hell litt calvados over de varme epleblomstene.
Serveres med karamellsaus (smelt sukker, ha i smør), stivpisket kremfløte med vaniljefrø og litt calvados/konjakk.
Sausen kan lages dagen i forveien og varmes opp.
Denne saken ble første gang publisert 19/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.