HVORDAN SYLTER MAN
Lær deg å sylte!
Det er tid for sylting. Agurker, rødbeter, mango, pærer, epler, stort sett alt som vokser på trær og busker kan syltes. Det er også en ypperlig anledning til å gi blande inn smaker du liker. Hva med ingefærsyltede plommer, tomater med balsamico eller rødbeter med anis?
Her får du oppskriftene!
Syltet agurk
(til to én liters syltetøyglass)
2 kg små drueagurker
1 dl salt pr. liter vann
1 gren dillkroner
ev. 1 bit pepperrot, ca. 5 cm
Eddiklake:
13 dl vann
1 liter eddik (7 prosent)
(1 fl sylteeddik)
6 dl sukker
2 ss salt
2 ss hvite pepperkorn
1 ts sennepspulver
1 ts atamon
La agurkene ligge en halvtime i kaldt saltvann slik at eventuell jord og sand løser seg opp. Bytt vann og børst agurkene rene med myk børste. Skyll agurkene og dillen.
Skjær agurkene i ca. 1 cm tykke skiver, litt på skrå. Skrell pepperroten og skjær den i tynne skiver. Legg agurkskivene på glass eller i krukke lagvis med dill og pepperrot.
Bland alle ingrediensene til laken, bortsett fra atamon. Kok opp laken. Bland eventuelt konserveringsmidlet i litt av den varme laken, og bland den så i resten.
Hell laken kokende varm over agurkene. Dekk glass eller krukke med lokk eller papir med en gang. Oppbevar agurkene mørkt og kjølig. Agurkene er klare til å spises etter 2-3 uker.
Syltede rødbeter
(til ett én liters syltetøyglass)
1 kg små rødbeter
Lake:
5 dl epleeddik
3 dl vann
1/2 ts salt
2 stjerneanis
1 ss hel pepper
200 g sukker
ev. 1/2 ts atamon
Skyll rødbetene, og la dem småkoke til de er litt møre, men ikke myke. Det tar 10-30 minutter, alt etter størrelse. Hold dem under rennende, kaldt vann og trekk av skinnet.
Kok alle ingrediensene til laken i 5 minutter, til sukkeret er oppløst. Skjær rødbetene i skiver og legg dem i varme og skylte glass. Bland ev. atamoni litt av væsken og bland med resten.
Hell den varme laken over rødbetene. Lukk glasset, sett det opp ned. Rødbeter er godt følge til posteier og karbonader osv.
Tips! Ingefær eller kanel kan erstatte stjerneanis som en variasjon.
Søt plomme- og ingefærchutney
(til 5 dl chutney)
800 g røde plommer i båter (6 pr. plomme)
200 g sukker
60 g finhakket ingefær
1 ss hel pepper
Ha alt i en gryte og la det småkoke i 30 minutter. Bland ev. atamon med litt chutney og fordel det i resten. Avkjøl chutneyen og hell den på rene glass.
Tips! Denne chutneyen passer godt til ost, is og sjokoladekake.
Tomatrelish
Til 1 liter
Ønsker du en mild chutney, reduser chilimengden.
1 kg tomater
2 rødløk
2 fedd hvitløk
1 hakket, rød chili
2 ss sukker
4 ss balsamico
1 ts salt
ev. ½ ts atamon
Del tomatene i åtte båter, rødløk i to og så i tynne skiver. Finhakk hvitløk og chili. Ha alle ingrediensene i en stålkjele og kok dem forsiktig i 5 minutter. Ha ev. atamon i, og bland med resten. Hell relishen på rene, varme glass, som lukkes og oppbevares kjølig til det skal spises.
Mangochutney
(til ½ liter)
Mangochutney smaker godt på en kjøttskive på et stykke rugbrød og med indisk gryte.
3 store, modne mangoer
50 g salt
1 ½ liter vann
350 g sukker
5 dl eddik
100 g finhakket ingefær
4 finhakkede fedd hvitløk
1 ts tørket chili
1 grønn chili hakket og uten frø
75 g rosiner
saft av 1 sitron
1 kanelstang
ev. 1 ts atamon
Skrell og ta ut sten av mangoene, skjær fruktkjøttet i terninger. Legg bitene i en skål sammen med stenene, dryss salt over og hell vann på til det så vidt dekker. Dekk skålen til og la det stå til neste dag. Sil av vannet i en sikt og fjern stenene.
Kok sukker og eddik, skru ned og la det småkoke til sukkeret er oppløst. Tilsett mango og alle de andre ingrediensene. Kok det opp og skru så ned, og la alt småkoke i 20 minutter. Rør ofte i gryten. Bland ev. atamon med litt chutney, og fordel det i resten. Hell blandingen på rene, varme glass.
Denne saken ble første gang publisert 27/08 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.