Oppskrifter med blåbær
Blått og godt
Skynd deg ut i skogen før det er for sent. I lyngen finner du blå, saftige bær som er fulle av antioksidanter.
Om du ikke vil ut og plukke dem selv, kan du gå i butikken og kjøpe store hageblåbær i kurv. De er søtere og mildere enn sine viltvoksende slektninger. Men er du blant dem som synes at blå munn og blå tunge hører til sensommeren, så vit at hageblåbær ikke gir like sterk farge.
Å betale for bær over disk kan heller ikke sammenlignes med den ubetalelige opplevelsen det er å gå fra tue til tue og sanke inn herlighetene selv.
Full av antioksidanter
Sunne er de, som kjent, også. I konkurransen med norske hage- og skogsbær befinner blåbær seg på tredjeplass når det gjelder innhold av antioksidanter. Bare krekling (2) og nyper (1) inneholder mer.
Tørket godteri
En annen idé er å tørke blåbærene til bruk i frokostblandingen din, eller sammen med nøtter til godteri. I tillegg kan du ha dem i bakverk i stedet for rosiner og sukat.
SLIK TØRKER DU BLÅBÆR: Rens blåbærene og legg dem utover et stekebrett i ett lag. Lufttørk dem i 2-3 døgn på et tørt og luftig sted så bærene ikke begynner å mugne. Tørk dem så i stekeovnen, først ved 30-40 ° C i 1-2 timer. Øk så varmen til 70 ° C, og la dem ligge til de er gjennomtørre. Oppbevar dem som annen tørket frukt. Tyttebær kan du tørke på samme måte.
Blåbær til middag
Blåbær kan også være godt komplement til forrett og middag.
Server blåbærchutney til et stykke grillet chèvre, eller lag salsa av blåbær og pære til lam.
Skogen ligger for dine føtter, oppskriftene får du her:
Lammecarré med pære- og blåbærsalsa
Blåbær i kamferdropsgelé med krokankrem og bringebærpuré
Kilder: frukt.no (Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker), "Antioksidantinnholdet i norske matvarer" av professor Rune Blomhoff (Avd. for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo).
American pie
Dersom du ikke har spist opp alle blåbærene i løpet av turen, kan du glede deg til å lage mye godt.
Du kan for eksempel gjøre som amerikanerne, og lage blåbærpai med masse, masse blåbær. Dersom du har tilgang til andre bærsorter kan du lage en fristende skogsbærkake. Eller du gjøre det enkelt og lage små porsjonsdesserter med gelé og blåbær. Kort sagt; når det gjelder kaker og desserter er mulighetene mange når du har et spann blåbær.
Det er utvilsomt også stas å servere egenlaget blåbærsaft og -syltetøy. I tillegg smaker de mye bedre enn kjøpevariantene. Prøv, vanskelig er det ikke.
SLIK TØRKER DU BLÅBÆR: Rens blåbærene og legg dem utover et stekebrett i ett lag. Lufttørk dem i 2-3 døgn på et tørt og luftig sted så bærene ikke begynner å mugne. Tørk dem så i stekeovnen, først ved 30-40 ° C i 1-2 timer. Øk så varmen til 70 ° C, og la dem ligge til de er gjennomtørre. Oppbevar dem som annen tørket frukt. Tyttebær kan du tørke på samme måte.
Blåbær til middag
Blåbær kan også være godt komplement til forrett og middag.
Server blåbærchutney til et stykke grillet chèvre, eller lag salsa av blåbær og pære til lam. Sistnevnte gjorde i hvert fall Norges deltakere i VM i grilling i USA tidligere i år. De tok bronse. Oppskriften får du her.
Denne saken ble første gang publisert 16/07 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.