Prøv noe nytt:
Gøy med syre
Ceviche er fisk og skalldyr som blir "kokt" i sitrussaft og blandet med andre smakfulle ingredienser. Perfekt som forrett!
Det var mest sannsynlig i Peru de kom på den lyse ideen: Biter av fisk ble "kokt" ved å ligge lenge i en marinade av sitron- eller limesaft. Siden ble fisken blandet med løk og chili til en enkel salat.
Siden har ceviche spredd seg utover hele Latinamerika, og nå senest til en restaurant nær deg. Oppskriftene er mange og fantasirike. I tillegg til fisk, blir også skalldyr og blekksprut brukt. Sjømaten blandes med f.eks. kokos, avokado og koriander, og resultatet blir en eksotisk skalldyrsalat som virkelig pirrer smaksløkene.
Beinfrysing før start?
Dersom du ønsker å bruke fisk i cevichen er det viktig å huske på at villfisk må fryses i -20 ° C eller kaldere i minst 24 timer før du setter i gang. Dette på grunn av parasitter som vokser på villfisk. Oppdrettsfisk har ingen parasitter, og kan fint brukes, så sant den er fersk og fin.
Scampi til ceviche skal forkokes lett før bruk, mens blekksprut må gjennomkokes - for smakens skyld. Dersom du ikke har scampi tilgjengelig, kan du gjerne bruke vanlige reker istedenfor. Frisk koriander, en vanlig ingrediens i ceviche, kan du erstatte med frisk persille.
Ceviche ser ekstra appetittvekkende ut servert i små glass eller skåler. Spises helst med teskje for å få opp all den gode kraften.
Uer-ceviche med avokado- og koriandersalsa
Kilder: "Smak Restaurangen. Kryddigt, Frestande, Kombinerat" av Melker Andersson, Danyel Couet og Jonas Ålund (Nygren & Nygren 2006), wikipedia.org, mattilsynet.no
Denne saken ble første gang publisert 16/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.