Hvordan bake perfekt sukkerbrød
Triksene som gjør sukkerbrødet høyt og luftig
Trenger slett ikke være komplisert.
Mange sier de ikke kan lage sukkerbrød. Da spør jeg: Kan du piske eggedosis? Stort vanskeligere er det nemlig ikke.
Dette er kanskje det bakverket som bakes oftest, men allikevel - mange strever med å få det til. Hemmeligheten til et vellykket resultat ligger i å vende melet inn i eggedosisen så forsiktig som mulig, slik at de fine luftboblene i eggemassen bevares. Luftboblene utvider seg når de kommer i ovnen og gjør at sukkerbrødet hever seg.
Trinn to til suksess er å steke kaken lenge nok. Jeg lover: din tålmodighet vil bli belønnet!
Det beste er å bruke en oppskrift tilpasset din kakeform.
Grunnoppskriften til et sukkerbrød er enkel:
- 25 gram sukker og 25 gram mel per egg
- Til en form på 22 cm i diameter passer det med 4 egg
Så kan du utvide oppskriften og tilpasse den ettersom hvor stor form du har. Bakepulveret hjelper til å heve sukkerbrødet og til 4 egg trenger du én teskje. Til åtte egg – to teskjeer.
Piske eggedosis til et sukkerbrød
Å piske en luftig eggedosis får du best til ved å bruke egg som har romtemperatur. Ta frem eggene noen timer før du skal bruke dem, eller legg eggene en stund i varmt vann. Bruk en miksmaster (hjulvisp fungerer også) eller en bakemaskin med visp. Pisk egg og sukker til en lys gul, luftig masse.
Det er viktig at du bruker tid på å få en fin og luftig eggedosis. Bruker du bakemaskin med visp behøver du ikke piske på maks hastighet. Det er ikke om å gjøre å få et sukkerbrød med store luftbobler, men et med fine, små porer.
Det får du ved å piske egg og sukker til en luftig eggedosis på jevn, god fart.
Sukkerbrødets kritiske punkt
Så var det et av sukkerbrødets kritiske punkter, nemlig når melet skal inn i eggedosisen. Jo mindre du rører, jo mer av den innpiskede luften bevares. Det er derfor lurt å gå over til håndkraft herifra.
Du kan bruke en ballongvisp eller en slikkepott. Ha mel og bakepulver i en sikt og dryss på et lite, tynt lag, rør det inn, så et lite lag til - til du er ferdig.
Ja, det går sakte, og du må være tålmodig. Sikter du inn for mye mel av gangen vil du oppleve at melet legger seg som en klump i bunnen av bollen. Da får du små klumper med hvetemel i sukkerbrødet.
Sukkerbrødbaking handler om å være lett på hånden, så har du en dårlig dag, er amper eller utålmodig – sett heller en gjærdeig.
Steking av sukkerbrød
Smør kantene på springformen og legg et bakepapir i bunnen.
Når alt det tørre er rørt inn, helles massen i formen. Ikke la sukkerbrødet stå for lenge før den settes i ovnen, da vil den luftige massen falle sammen. Kakebunnen stekes i en forvarmet ovn, ca. 175 grader, midt i ovnen. Du kan gjerne bruke varmluft.
Pass på å la ovnsdøra stå urørt de første tjue minuttene. Da unngår du at sukkerbrødet faller sammen. Hvor lenge sukkerbrødet skal steke kommer an på hvor stor form du har brukt og hvor full den er. Her er det ikke nødvendigvis klokketiden i oppskriften du må følge, men heller ta den tiden det tar til sukkerbrødet ditt er ferdigstekt.
Blir kakebunnen mørk på toppen før den er ferdigstekt, legg aluminiumsfolie over, samtidig som du flytter den lenger ned i ovnen. Om kaken er ferdig finner du ut ved å stikke en bakepinne midt i formen. Sitter det kakedeig på pinnen må bunnen steke lenger.
Synker sukkerbrødet sammen på midten?
Mange opplever at kakebunnen faller sammen og får et krater på midten etter at den har kommet ut av ovnen. Det kan skje fordi den er for lite stekt, men alle sukkerbrød vil naturlig falle noe sammen.
For å unngå at sukkerbrødet faller sammen på midten, er trikset å legge kakebunnen opp ned på en rist med det samme den kommer ut av ovnen.
La den avkjøle i formen og snu den først etter at den er avkjølt.
Sukkerbrød kan godt lages dagen før du skal bruke det, eller flere uker før det skal brukes så lenge du pakker det godt inn og legger det i fryseren.
For en enkel kake – barer rør sammen litt melis og stryk over på toppen. Eller fyll den med godsaker og krem og lag en bløtkake.
Til slutt et lite tips: sukkerbrødet kan også lages helt flatt – som en rullekakebunn. Da kan du skjære ut den formen du ønsker og lage en kake litt utenom det vanlige.
Denne saken ble første gang publisert 13/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.