Steker du poteter i vaffeljernet
Så tar du potetene i vaffeljernet
Ja, det blir skikkelig digg!
Du har hørt om røstipoteter, ikke sant?
Jo, du har selvsagt hørt om de potetene du river, skviser vannet ut av og blander med salt og pepper, før du du former dem til kaker og steker.
Enkelt.
Men, så finnes det muligheter her i verden til å gjøre ting enda enklere. Noen av dem er enklere å se enn andre.
Jeg har i mange år vært en ivrig misbruker av vaffeljernet, og jeg tør ikke tenke på hvor mange ostesmørbrød som er mekket på den måten. Det blir en uhorvelig mengde når man tar med alle fra puberteten og fram til i dag.
Spørsmålet var: Hvorfor skulle ikke dette funke med poteter?
Jeg mener, med vaffeljernet har du en dobbel "stekepanne" - en som steker ting fra to steder, med direkte varme. Så, røstipoteter, hvorfor ikke prøve?
Jeg begynte å rive poteter, blande med salt og pepper, og dyttet det hele ned i vaffeltjernet. Etter noen minutter løftet jeg opp jernet for å titte. Og det så lovende ut allerede etter 3-4 minutter.
Etter omtrent ti minutter sa magefølelsen at vi var i mål.
Det var litt vrient å lirke det ut. Å pirke det ut med en gaffel føltes litt risikabelt. Så, jeg endte med å legge en asjett over potetplata, vippe vaffeljernet opp ned og "tømme" plata ut på tallerkenen.
Det gikk fint.
Og smaken?
Utmerket.
Jo da, det var rom for forbedringer. I dette eksperimentet brukte jeg helt rå poteter. Det har en tendens til å sette en småbitter smak.
Og, akkurat som med røstipoteter, er det bedre å koke revne poteter (og løk) i noen minutter før steking.
I begeistringsrusen som oppsto flommet det over med nye forslag til hvordan potetvaffelkonseptet kunne forbedres ytterligere.
Det aller første var:
- Hva med å ha litt bacon i...?
Jo, det er jo en ryggmarksrefleks, det der. (Er det egentlig noe som ikke blir bedre med bacon?)
Og i samme gate: - Kunne vi hatt litt ost i...?
Selvsagt. Og jeg testet nettopp det. Og ja, det funker fint.
Alle slags krydderier er selvsagt også velkomne.
Men jeg tror jeg vil lande på en sober utgave - som alle kan bruke som et utgangspunkt for ytterligere eksperimentering.
Her er anbefalt framgangsmåte:
- Riv tre poteter og en halv løk.
- Kok det i ti minutter. Sil av og klem ut så mye vann du klarer.
- Ha i salt, pepper og og tre spiseskjeer revet ost.
- Bland godt og legg i vaffeljernet (som i videoen overfor). Stek i omtrent ti minutter.
Er det andre som har erfaringer på feltet? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor!
Denne saken ble første gang publisert 11/02 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.