Hvordan spise sushi

Nei! Stopp! Ikke spis sushi sånn!

- Jeg vil si at 99 prosent av alle nordmenn spiser sushi feil.

NEI, NEI: Her er det to feil. Ser du dem? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
NEI, NEI: Her er det to feil. Ser du dem? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Jonathan Ramono

Jonathan Romano har i 16 år jobbet på de beste restaurantene i Oslo og har mer enn ti års erfaring som sushikokk. Han har vært med å starte flere sukessrestauranter som har hans signaturretter på sine menyer. Romano innehar høy kompetanse og erfaring, og konseptutvikling er hans sterke side. I tillegg er det å catere for selskaper og eventer blitt et solid ben innen hans matbedrift.

Romano har vært involvert i Alex sushi, Jonoe-restaurantene og House of Sushi, i tillegg til å frilanse på de beste restaurantene i Oslo.

I 2012 startet han Jonathan Sushi & Asian dining på Vinderen.

Vi nordmenn er glade i fisk. Og sushi blir en større og større del av norsk mathverdag - enten på restaurant, ferdig laget i butikken, take away eller til og med hjemmelaget. (Vi har for øvrig funnet det beste ølet til sushi).

Men visste du at de fleste av oss spiser sushi helt feil?

Du skal dyppe opp-ned

Sushi er en smaksopplevelse med fokus på de subtile smakene. Det skal være balanse mellom søtt, salt, surt, bittert og umami. At hvordan du spiser mat har betydning for smaksopplevelsen, er det ingen tvil om.

- Jeg vil si at 99 prosent av alle nordmenn spiser sushi feil, sier kokk og sushirestauranteier Jonathan Romano.

Det høres kanskje rart ut. Vi bruker pinner, har wasabi i soyasausen og dypper biten i det hele. Det er da riktig? Nei, det er faktisk helt galt.

- Når sushi, eller mer spesifikt nigiri, presenteres med fisken øverst, er det rent visuelt. Det ser bedre ut, og du ser hva slags fisk som ligger på risen. Men når du spiser den, skal du snu den før du swiper den i soyasausen. Det skal ikke være soya på risen. Mange i Japan spiser den også med fisken ned, men man kan også spise den med fisken opp.

Nordmenn er soya-verstinger

Bakgrunnen for at risen skal ligge øverst, finner vi i sushiens historie.

- Sushi er japansk husmannskost. For å konservere risen, marinerte de den i eddik. Sushi betyr nettopp ris marinert i eddik. Nigiri er bitene med bare fisk og sushi, og da de fant ut at de kunne selge dette kommersielt fra vogner, hadde de små former som de lagde nigirien i, forklarer han.

I formene la de først en bit fisk, deretter ris, før de klemte alt sammen med et lokk. Selv om det kan virke rart å spise nigiri med fisken ned, er det egentlig ganske logisk når du tenker over det.

- Har du risen ned og dypper det hele nedi soyasausen, trekker risen til seg mye soyasaus. Er sushien dårlig laget, kan den gå i oppløsning, sier Romano, som mener de fleste nordmenn har alt for mye soyasaus på sushi.

- Sushi er en matrett med subtile smaker. Opplevelsen blir ikke riktig om det er alt for mye soyasaus, som det blir om man dypper risen nedi. Da smaker alt bare salt. Jeg tror det er to grunner til at folk gjør det. Det ene er at vi liker salt, og det andre er uvitenhet.

Kast pinnene

Du spiser kanskje sushien din med pinner, og har fått ordentlig dreisen på det? Spiser du sånn i Japan, vil du kanskje få rare blikk i din retning.

- I Japan spises sushi som fingermat. På restaurant er det vanligere med pinner, og spesielt i den vestlige verden er det ikke helt godtatt å spise med fingrene når man spiser ute, sier kokken.

Men bestiller du hjem eller lager sushien selv, så kan du altså kaste pinnene.

Aldri wasabi i soyasausen!

Er du blant dem som har wasabi oppi soyasausen? Det skal man visst heller ikke gjøre.

- Wasabi tilfører hete. Det er ikke sterkt, du kjenner det i nesa og ikke i halsen. Tradisjonelt skal wasabi ligge i et tynt lag mellom fisken og risen.

Skal du ha wasabi på sushien, løfter du forsiktig fisken av risen og smører på et tynt lag før du legger fisken tilbake igjen. Egentlig skal sushikokken gjøre det når han lager sushien.

- At de ikke har wasasbi på bitene, er det fordi ikke alle liker wasabi. Når du får den ved siden av, kan du velge om du skal inkludere den eller ikke.

Hva er den rare salaten god for?

Alle sushiretter kommer med en liten salat av syltet ingefærrot.

- Ingefærroten er rensende for ganen. Hvis du først spiser en bit sushi med ål, som er fet og sterk på smak, og deretter en bit med kveite, vil du miste den delikate kveitenyansen fordi ålen dominerer i smakshulen. Derfor skal du tygge en liten bit ingefær mellom hver sushibit. Ingefær renser ganen.

Romano stiller spørmålstegn ved nordmenns forståelse av sushi.

- Det er forsjell på lam og får. Lam er delikatesse. Får smaker våt ull, og kan være et gammelt dyr. Kjøper du sushi i matbutikken, er det som å spise en gammel sau. Kjøper du ordentlig sushi fra restaurant, er det delikatesse. Skryter du av "fin sushimiddag" og har handlet en pakke på butikken, har du lave krav til hva du putter i munnen.

Til sist kommer Romano med denne oppfordringen til alle sushielskende nordmenn:

- Tygg hver bit 20 ganger. Hver sushi er et lite kunstverk. Alt japanere gjør og tar i, har en mening. Sushi skal nytes, du skal erkjenne hver lille bit, synes Romano.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også