Test av akevitt
Akevitter til julematen
Vi har testet 18 akevitter fra polets fullsortiment.
For de av oss som ikke drikker akevitt ellers i året, hører likevel disse edle dråpene med til den tradisjonelle julematen.
Akevitt er utmerket følge til de norske julerettene fordi den renser opp fettet og hjelper på fordøyelsen.
Klikk har testet alle akevittene i polets fullsortiment, 18 stykker.
Vi har skilt dem på farve; blanke og brune.
Anmeldelser av alle akevittene finner du nederst i artikkelen.
Les også:
Oppskrift på ribbe med sprø svor
En danske og to nordmenn
Vi vil trekke frem tre av de beste akevittene, som representerer Danmark og Norge.
Av de blanke akevittene var det i år som i fjor, en danske som ble best, nemlig Aalborg Taffel Akvavit.
I kategorien for de brune akevittene var det Lysholm Trondhjemsaquavit og Nansen Aquavit som var helt i toppen.
Blank
Aalborg Taffel Akvavit, vnr 13, kr 299,90, 85 poeng.
Blank på farve. Dufter av sitrus og krydder. Rik og kraftig på smak med sitrus og hint av anis. Fyldig og god karakter.
Passer godt til både sildebord, medisterkaker eller svineribbe.
Brun
Lysholm Throndhjemsaquavit, vnr 6862, kr 349,90, 85 poeng.
Dyp gyllenbrun på farve. Duft av karve, anis, kamfer og vanilje. Medisinalt preg. Kraftig, krydret og godt konsentrert. Syrlig med preg av urter og kamfer.
Drikk den til ribbe og pinnekjøtt, samt lutefisk med kraftig tilbehør (bacon, sennep og ertepuré).
Brun
Nansen Aquavit 1888, vnr 15559 , kr 299,80, 84 poeng.
Gyllengul på farve. Duft av urter, karamell, karve og anis. Lett urtepreg med noe kamfer. Medisinal. Krydret, tørr og balansert på smak med noe karamell og karve.
Denne passer også godt til de tradisjonelle julerettene som ribbe og pinnekjøtt.
Les også:
Godbiter fra årets siste polslipp
Testpanel og metodikk
- I testpanelet satt Robert Lie og Mads Kleppe. Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke på Grefsenkollen. Kleppe jobber til daglig som vinansvarlig på Bagatelle.
- Akevittene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best.
- Alle produktene ble smakt blindt.
- Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.
Denne saken ble første gang publisert 16/11 2009, og sist oppdatert 29/06 2017.