Test av ølglass
Hvilket ølglass er best?
Vi har kåret beste glass til lyst øl, beste glass til mørkt øl, og ett glass som duger til begge deler.
ØLENE:
Øl finnes i så mange forskjellige varianter, at vi lett kunne endt opp med et uhåndterlig antall. Vi prøvde derfor å velge ut et begrenset antall øl, men som likevel utgjorde et stort spenn i stilarter. Vi havnet på syv stykker, og vi lister dem opp fra venstre i bildet ovenfor:
Pils
Dette er den øltypen det uten sammenligning drikkes mest av her i landet, så den måtte med. Vi valgte å gå til selve urkilden, nemlig tjekkiske Pilsner Urquell.
Hvete
Skulle vi velge tysk eller belgisk stil? Vi gikk for tysk, da det er det som er mest populært i Norge, og vi valgte Weihenstephaner Hefe Weissbier, som av mange regnes som det aller beste, tyske hveteølet.
Geuze
Belgisk surøl er kanskje den mest ekstreme øltypen i testen, og nettopp derfor ville vi ha den med, for å se om den skapte spesielle utfordringer for glassene. Vi valgte Tilquin Oude Geuze à l'Ancienne.
India Pale Ale
Dette har allerede vært en populær øltype en stund, og vi valgte Nøgne Ø sin, da den er en typeriktig IPA i amerikansk stil. Dessuten er dette en av de mest populære mikroølene i Norge.
Se vår store test av pale ale og IPA
Tripel
I tillegg til IPA ville vi gjerne ha et sterkt og lyst øl i belgisk stil, og da blir det tripel. Den fra Karmeliet er veldig flott og aromatisk.
Juleøl
Vi hadde allerede bestemt oss for at vi ville ha med et veldig mørkt og kraftig, overgjæret øl (se neste), men ville også ha med et som ikke var fullt så mørkt og kraftig, og helst et undergjæret et. Skulle vi ta en bock? Vi endte opp med et tradisjonelt, sterkt juleøl fra et av de store bryggeriene, da dette er noe nordmenn drikker mye av i november og desember hvert år. Hansa Julebrygg er en typisk eksponent for denne typen øl.
Porter/stout
Det er omfattende sjangerglidning mellom porter og stout, men det er ikke så viktig hva ølet heter. Vi ville rett og slett ha et virkelig godt, mørkt og kraftig, overgjæret øl, og det fant vi i Ægir Natt Imperial Porter.
Ølinteressen i Norge har eksplodert, og man kan få inntrykk av at det nå startes et nytt mikrobryggeri hver eneste uke. Å brygge øl selv blir også stadig mer populært (se her hvordan du gjør det).
Folk blir også stadig mer interessert i hvordan man kombinerer øl og mat, og nå går det til og med an å utdanne seg til ølsommelier. Med dette følger det naturlig at folk også gjerne vil servere øl i riktige glass. Og der kommer vi til unnsetning.
Om ølglass-testen
Vi ville gjerne finne ut hvilke glass som passer best til forskjellige typer øl, og om det finnes et virkelig godt «universalglass» som passer til alle øltyper. Vi valgte oss ut syv forskjellige øltyper (se faktaboks) og syv forskjellige ølglass, og testet alle 49 kombinasjonene.
Testen ble utført av Klikks ølekspert, David Løite, og undertegnede, Klikks vinanmelder.
De forskjellige glassene vi valgte ut til testen blir listet opp fra venstre i bildet.
Betraktninger rundt ølglass
Ikke uventet, var det duften som klarest skilte mellom glassene. Det er bra at glassene svinger inn mot toppen, da det fokuserer duften. De eneste glassene som ikke smalner inn oppe, er geuze-glasset og pokalen, noe som nok var den viktigste grunnen til at de kom så dårlig ut.
Når det gjelder smak, var forskjellene mindre. Alle glassene har, bortsett fra det belgiske pokalglasset, tilnærmet samme diameter i åpningen, og dermed hadde de også samme bredde på anslaget i munnen.
De to Hadeland-glassene har begge en vipp ut øverst, noe som dirigerer ølet mot tungespissen. Der sitter reseptorene for sødme, og disse glassene gir dermed mer sødme i anslaget.
De tre beste glassene til øl
Etter å testet alle 49 kombinasjoner, var det tre glass som utmerket seg spesielt i positiv retning.
BESTE ØLGLASS TIL LYSE ØL: SPEGELAU IPA:
Dette glasset har Spiegelau designet i samarbeid med de to amerikanske bryggeriene Sierra Nevada og Dogfish Head.
Dette glasset, det midterste på bildet, var best på IPA og pils, og tok i tillegg en delt førsteplass på hvete. En andreplass på geuze er også veldig bra. En tredjeplass på porter er hederlig, mens fjerde på tripel og femte på juleøl, er mindre bra.
Hvis man ser på fasongen på klokken på dette glasset, er den nesten identisk med Riedels riesling/chianti-glass i Vinum-serien, og det er et glass som av mange regnes som verdens beste allround vinglass. Hvis du allerede har slike glass, kan du altså trygt drikke lyst øl i dem.
Men IPA-glasset til Spiegelau har enda en detalj. Den hule «stetten» har ribber, noe som øker overflate og friksjon på innsiden av glasset, noe som skal frigi mer aroma.
Kjøpsinformasjon: Du får glassene hos Til Bords, og de koster kr 199,- for en 2-pack.
BESTE GLASS TIL MØRKE ØL: FYLDIG OG RUND:
Laget av Hadeland designet i samarbeid med øleksperten Espen Smith. Det heter Augustin Fyldig og rund, og er beregnet på mørke øltyper.
Dette glasset, det helt til høyre på bildet, var best på både porter og juleøl, og i tillegg kom det på delt førsteplass på tripel. Videre fikk glasset tredjeplasser på pils og geuze, fjerdeplass på hvete og sjetteplass på IPA.
Vi vil spesielt trekke frem hvordan dette glasset eksellerte med porteren. Mens det blant alle de andre kombinasjonene ofte var snakk om nyanseforskjeller dem i mellom, var denne kombinasjonen tydelig bedre enn alt annet. Det vide glasset gir ølet stor overflate, noe som hjelper frem de røstede aromaene av kaffe, lakris og mørk sjokolade.
Hvis du har store og vide rødvinsglass, vil de også kunne være et godt alternativ til mørke øl.
Kjøpsinformasjon: Du får glassene hos Christiania GlasMagasin, og de koster kr 599,- for en 6-pack.
GODT TIL LYSE, GANSKE BRA TIL MØRKE: LETT OG ELEGANT:
Også fra Hadeland og Espen Smith. Det heter Augustin Lett og elegant, og er beregnet på lyse øltyper.
Dette glasset, det tredje fra høyre på bildet, tok riktignok ingen førsteplasser, men kom på andreplass på pils, IPA og juleøl. Videre fikk det en tredjeplass på hvete og porter, fjerde på tripel og sjette på Geuze.
Kjøpsinformasjon: Du får glassene hos Christiania GlasMagasin, og de koster kr 599,- for en 6-pack.
De andre ølgalssene
Som et midtsjikt blant glassene, finner vi halvliteren og hveteølglasset.
HALVLITERGLASSET:
Standard halvliterglass av den typen du finner på de fleste utesteder.
Fikk tre tredjeplasser, innen hhv pils, IPA og juleøl. Videre fikk det fjerdeplass innen hvete og tripel, samt femte innen geuze og porter.
HVETEØLGLASSET:
Dette er hveteølglasset fra Riedels Vinum-serie.
Fikk en delt førsteplass på hvete, og videre tredjeplasser på IPA og juleøl, fjerde på geuze, femte på pils og porter, samt syvende på tripel.
På delt sisteplass kom geuze-glasset og pokalen, noe som nok er å henføre til at ingen av dem smalner inn oppe, og dermed får du ikke fokusert aromaene.
GEUZE:
Ligner et kjøkkenglass. Slike drikkes det surøl av i Belgia. Dette er fra ølprodusenten 3 Fonteinen.
Tar førsteplassen innen geuze, tredjeplass på tripel, femteplass på IPA og porter, sjetteplass på pils, samt syvendeplass på hvete og juleøl.
POKALEN:
Veldig tradisjonell type ølglass fra Belgia, og dette er fra klosterbryggeriet Westvleteren.
Tar en delt førsteplass på tripel og en andreplass på porter, men så er det slutt. Sjetteplass på pils, hvete, geuze og juleøl, samt syvebdeplass på IPA, er den øvrige beholdningen.
Les også: