Dette er enkelt å lage

Varm drikke i høstmørket

Fem enkle oppskrifter på drikke som du lager selv

HØSTDRIKKE: Når høsten og kulden setter inn er det godt med noe å varme seg på.
HØSTDRIKKE: Når høsten og kulden setter inn er det godt med noe å varme seg på. Foto: Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert
Kanelstenger er godt å ha som base i varm drikke, eller til pynt.
Kanelstenger er godt å ha som base i varm drikke, eller til pynt. Foto: Foto: Colourbox
GOD SMAK: Vaniljestang setter en utrolig god smak på varm drikke.
GOD SMAK: Vaniljestang setter en utrolig god smak på varm drikke. Foto: Foto: Colourbox

Når høstvinden rusker og mørket siger på, koser vi oss mer innendørs. Det er likevel ikke noe i veien for å lage noen gode, varmende drikke som erstatning for cocktails og andre drinker. Høsten er også tid for fest og hygge.

Hva med en deilig, rykende varm kopp kakao med brun rom, en kopp te med whisky eller varm eplejuice med krydder og vodka?

Vi gir deg noen deilige oppskrifter på høstdrikke du lett lager selv.

Les også:

Kakaotrøfler med whisky

 

Cinnamon Warmer

Bartender, Ylva Østvik, på Bar Boca forteller at de også har noen varmende høstdrinker på menyen denne høsten.

- En av de mest populære er Cinnamon Warmer hvor en bruker calvados og rom.

Vi fikk oppskriften på denne og noterer oss følgende:

1 1/2 cl calvados

3 1/2 cl brun rom

Sitronsaft (ca. 2 cl)

Kanelstang

Nellikspiker

Sitron

Appelsin

1 ts honning

Eplemost

- Fest nellikspiker i sitron- og appelsintrimler som du har i oppi kjelen. Du blander alt sammen og varmer det opp slik at det blir klar til servering, sier Østvik.

Krydder

Det er alltid godt å ha noe krydder i kjøkkenskuffen som du kan bruke som base i forskjellige drikke. Kanelstenger, hel kardemomme, stjerneanis, nellikspiker og vaniljestang er blant tingene som er kjekt å ha.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Har du andre forslag til gode, varme drikker så la oss få vite det! Skriv din kommentar i feltet helt nederst i artikkelen.

Les også:

Konditorens favoritter

Irish coffee

Vi kommer ikke utenom denne klassikeren. Den passer både som en erstatning for dessert eller som kosedrikk foran peisen. Kaffe kan brukes til det meste, også for å lage deilige varme drikker.

Du trenger:

4 cl irsk whiskey

2 ts brunt sukker

Sterk nytrukket kaffe, eventuelt espresso.

Lettpisket kremfløte (fløten skal være så lett at den nesten er rennende, men bare nesten)

Slik gjør du:

Ha det sterke i et irish coffee-glass (spriten) og tilsett sukker, kaffe og rør rundt. Avslutt med å ha lettpisket kremfløte på toppen. Skal bare være et lokk over det hele.

Te med whisky

IKKE RØR: Mange liker å blande fløtetoppen i en irish coffee godt med resten, egentlig skal den drikkes ublandet. Gjør som du vil.
IKKE RØR: Mange liker å blande fløtetoppen i en irish coffee godt med resten, egentlig skal den drikkes ublandet. Gjør som du vil. Foto: Foto: istockphoto

Whisky kan også brukes til å blandes med te. Bruk gjerne litt krydret te til dette, det setter en ekstra spiss på det hele.

Du trenger:

4 cl whisky (unngå de røykpregete)

Varm, krydret te

Litt sukker (smak til)

Slik gjør du:

Lag teen i et glass, tilsett litt sukker og til slutt whisky.

Mulled wine

Her hjemme kjenner vi kanskje denne varianten som gløgg. Man kan egentlig si at gløgg er en slektning av mulled wine, men noen forskjeller er det. Mulled wine er engelsk tradisjon.

VARM TE MED WHISKY: Hva med krydderte med whisky?
VARM TE MED WHISKY: Hva med krydderte med whisky? Foto: Foto: Colourbox

Du trenger:

(4 porsjoner)

Hele nelliker

1 appelsin

60 gram brunt sukker

3 hele kanelstenger

2 sitroner

5 dl vann

1 flaske rødvin

Slik gjør du:

Kutt appelsinen og sitronene i skiver og legg dette i en kjele sammen med nellik, sukker, kanelstang og vann. Dette skal koke opp. Husk å rør rundt slik at sukkeret oppløses. La det hele småkoke på svak varme i 15 minutter.

Tilsett vinen til slutt og server dette varmt. Pynt gjerne med et par kanelstenger.

Varm sjokolade med rom

Deilig, syndefull og mørk sjokolade. Tilsett litt brun rom og du har en supergod høstdrikk. Godt å drikke hjemme og godt å ha med seg på tur i skogen.

Du trenger:

ERSTANING FOR GLØGG: Mulled wine er en egnelsk variant av vår gløgg.
ERSTANING FOR GLØGG: Mulled wine er en egnelsk variant av vår gløgg. Foto: Foto: Colourbox
TIL PYNT: Ha en kanelstang i den varme drikken, det setter en ekstra god smak.
TIL PYNT: Ha en kanelstang i den varme drikken, det setter en ekstra god smak. Foto: Foto: Colourboc

(2 porsjoner)

1 ss smør

1 ss kakao

1 ss sukker

5 dl melk

2 ss smeltet sjokolade

4 cl brun rom

Slik gjør du:

Smelt sukker og kakao i smøret for å redusere bitterheten, tilsett melk og kok opp. Ta kjelen av platen og tilsett sjokoladen og brun rom. Ha det i en kopp og punt gjerne med krem.

Varm eplejuice med voda

Dette blir kanskje årets favoritt, og den duger som en fullgod erstatning for deg som er lei av den røde julegløggen når den tid kommer. En frisk og fin variant som du lager enkelt og greit på eplejuice, krydder og litt voda.

Du trenger:

Eplejuice

Det finnes noen gode tips til hvordan kakaoen blir perfekt.
Det finnes noen gode tips til hvordan kakaoen blir perfekt. Foto: Foto: Crestock

Hel nellik

Hele kanelstenger

Hel kardemomme

Vaniljestang

Sitrongress (eventuelt lime om du ikke får tak i sitrongress)

Vodka

Slik gjør du:

Ha alt av krydder i en kjele og tilsett eplejuicen. Kok dette opp og skru ned varmen. La det trekke i ca 15 minutter før du tilsetter vodka helt til slutt. Ønsker du å ha det litt søtere kan du for eksempel ha i honning.

Hell drikken over i et glass som tåler varme og server.

PS Pisket krem med hakkede mandler er også godt å pynte med.

PERFEKT HØSTDRIKK: Lag en friskere variant av julegløggen med eplejuice og vodka. En god og  varm høstdrikk.
PERFEKT HØSTDRIKK: Lag en friskere variant av julegløggen med eplejuice og vodka. En god og varm høstdrikk. Foto: Foto: Crestock