Vinglass

Slik velger du vinglass

Hvor store skal glassene være? Hvilken fasong skal de ha? Hvor mange forskjellige typer trenger du? Alt dette og mer får du svar på i vår guide til vinglass.

GODE GLASS: Fem forskjellige glass fra Riedels Vinum-serie.
GODE GLASS: Fem forskjellige glass fra Riedels Vinum-serie. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Først publisert Sist oppdatert

Det er tre sanser som er i sving når vi nyter vin: syn, lukt og smak. Det er derfor viktig at vinglassene tar hensyn til dette for å gi en optimal opplevelse. Men ofte ser vi altfor mange glass som har så dårlig design at de rett og slett forringer hele vinopplevelsen.

Klart glass

Det første man vurderer når man har fått en vin i glasset, er det visuelle. Er vinen klar og ren? Det skal den være. Hvis ikke, kan det hende det er noe i veien med den. Farven er også viktig. Den kan si noe om druene er dyrket i varmt eller kaldt klima, om vinen er ung eller gammel. For å kunne vurdere disse tingene, er det viktig at glassene er laget av helt klart glass - uten farver av noe slag og uten noen som helst form for mønster, ornamentikk eller annet krimskrams.

Tulipanformet glass

Den ideelle fasongen på et vinglass er tulipanformet. Da får man fokusert aromaene opp mot nesen når du skal lukte på vinen. Det at glasset er videre lenger nede, gjør også at vinen får mer kontakt med luft og man får frigitt mer aroma.

Kanten på glassene øverst skal være helt slett, det skal ikke være noen «leppe» på kanten.

Hvilke glass trenger du?

Forskjellige glass til forskjellige typer viner gir den beste vinopplevelsen, men du kan også greie deg med ett eneste glass. Velg da et mellomstort glass med tulipanform, slik som glasset nummer to fra venstre på bildet. I dette bildet ser du eksempler på fem av de mest brukte typene glass, og vi skal gå gjennom dem i den rekkefølgen du vanligvis treffer på dem i et måltid:

Det første glasset fra venstre er for musserende, dvs champagne, cava, prosecco, sekt mm. Legg merke til at dette glasset har en litt slankere og høyere tulipanform enn de andre glassene. Det er for at glasset skal holde bedre på boblene. Et passe volum for et slikt glass er 20-35 cl. Hvis du trodde at de vide, flate glassene de drakk champagne av i gamle Hollywood-filmer var det korrekte, så er altså det feil. De glassene er kort og godt ubrukelige. For det første forsvinner boblene altfor fort, og for det andre har vinen lett for å skvulpe over og søle til både klær og møbler.

HELT FEIL: Brede glass er helt ubrukelige til champagne.
HELT FEIL: Brede glass er helt ubrukelige til champagne. Foto: FOTO: Warner Bros. Pictures

Nummer to fra venstre er et godt allround-glass til hvite viner, både tørre, halvtørre og søte, det være seg chablis, sancerre eller tyske rieslinger. Det går også godt til litt lettere rødviner, som f.eks. chianti. Det har klassisk tulipanform og bør romme 30-50 cl. Glasset på bildet er Riedel Vinum Riesling/Chianti, og er av vinentusiaster regnet som kanskje verdens beste allround-vinglass til både rødt, hvitt og musserende. Så hvis du bare skal ha én type glass, er det dette du skal gå for. (Mer om priser nedenfor.)

Det midterste glasset er et godt allround-alternativ for røde viner av den litt kraftigere typen, som bordeaux, ripasso og crozes-hermitage. Det har også klassisk tulipanform og bør ha plass til 40-70 cl. Her må det også nevnes at de virkelige entusiastene i tillegg til denne typen glass også vil ha et som er større og videre til røde burgundere, barolo og barbaresco.

Glass nummer fire er for sterkvin, dvs port (her er en god en), sherry, madeira mm. Igjen har vi den klassiske tulipanformen, og her bør volumet være 20-30 cl.

Siste glasset, helt til høyre, kan brukes til brennevin, som cognac, armagnac, calvados og grappa, eller whisky, rom, akevitt og likører. Glasset bør romme 15-25 cl. Hvis du lurer på hvor det er blitt av det tradisjonelle cognac-glasset, «gullfiskbollen», så er det bare å si at det gir brennevinet altfor stor eksponert overflate mot luft, som igjen gjør at spriten fordamper fortere, og du lukter bare sprit. I et slankere glass, som det til høyre, dempes spritpreget og du blir bedre i stand til å kjenne de andre spennende aromaene av frukt, krydder mm. Den lille svingen ut øverst på glasset er ikke påkrevd i et godt brennevinsglass, men sørger for å dirigere brennevinet slik at det treffer tuppen av tungen og inntrykket av sødme forsterkes.

Hvorfor forskjellige størrelser?

Du har sikkert fått med deg at vi har angitt ulike størrelser på de forskjellige typene av glass. Hvis vi tar utgangspunkt i rødvinsglasset, så skal det være størst, da det ofte er rødvin vi drikker mest av, og temperaturen oftest skal være høyest. Hvitvinsglasset skal være noe mindre, da hvitvin (stort sett) skal serveres kjøligere enn rødvin. Blir glasset for stort, blir vinen fort for varm. En annen ting, er at vi ofte spiser fisk eller skalldyr som forrett (med hvitvin til) før en hovedrett med kjøtt, og til en forrett drikker du mindre vin enn til hovedretten.

Glasset for musserende bør heller ikke være for stort, både på grunn av temperatur og mengde. Dog skal det sies at moden årgangschampagne har godt av et større og videre glass, noe mer i retning hvitvinsglasset vårt. Når vi kommer til sterkvinsglasset, skal det være relativt lite grunnet det høye alkoholinnholdet i denne typen viner. Og brennevinsglasset skal være enda mindre, da brennevinet har enda høyere alkoholinnhold.

Skjenk aldri glassene mer enn snaut halvfulle. Det muliggjør rulling av glasset for å frigjøre aromaer uten at du trenger å være redd for å søle. Det eneste unntaket fra denne regelen, er musserende, hvor du gjerne kan ha litt mer i glasset.

De beste glassprodusentene

Det er ett firma fremfor noen som har satt standarden for vinglass, og det er østerrikske Riedel. De har lagt ned et enormt arbeid med forskning, utvikling og testing av forskjellige glasstyper tilpasset forskjellige vintyper, druer etc.

Verdens flotteste vinglass er Riedels håndlagde Sommeliers-serie. De finnes i et enormt antall forskjellige fasonger tilpasset alle verdens forskjellige typer viner og brenneviner. Glassene er fryktelig dyre og koster omkring 800 kroner per stk.

Nesten like flotte er Riedels Vinum-serie, hvor alle glassene på bildet er hentet fra. Disse glassene er maskinproduserte, og koster omkring 200 kroner per stk. Utvalget er nesten like stort som for Sommeliers.

Andre gode produsenter av glass, er Spiegelau (kjøpt opp av Riedel i 2004) og Schott Zwiesel. De har mange serier, også virkelig flotte og funksjonelle glass til priser som ofte ligger endel under Riedel.

Bedre enn Riedel?

Vi må også nevne Zalto, som er kommet som en rakett de siste par årene. Disse glassene er veldig tynne, inneholder ikke bly i glasset, og er veldig lette. De avviker også noe fra tulipanformen idet de er videre nede og mer rette i sidene, noe som gir dem et mer kantete utseende. Prismessig ligger Zalto et sted mellom Riedel Vinum og Riedel Sommeliers. Det er de som mener at Zalto-glassene er enda bedre enn Riedel, og de mest ekstreme blant vinentusiastene er i ferd med å skifte ut Riedel-glassene sine med Zalto.

Nordiske glassprodusenter har en relativt traurig historie innen vinglass. Det kan virke som fokuset har ligget på glass som pyntegjenstander fremfor som funksjonelle redskaper til å analysere og nyte vin med. Men det begynner heldigvis å lysne på denne fronten også, og de senere årene er det kommet brukbare glass på markedet også fra nordiske glassprodusenter.

Og så må vi ikke glemme Ikea. De har fullt ut brukbare og funksjonelle vinglass til en slikk og ingenting. Bare husk grunnreglene om klart glass og tulipanform.

Vasking av glass

Mange tror at man må vaske vinglass for hånd, og at de rett og slett ikke tåler å bli vasket i maskin. Dette er tøv og tøys. Stetten har faktisk mye lettere for å brekke når du legger trykk på glasset når du vasker for hånd. Enkelte glassprodusenter, bl.a. Zalto, sier rett ut at glassene deres bør vaskes i maskin.

Ellers er det viktig å ha ren oppvaskmaskin. Kjør gjerne rensemiddel i den én gang per måned, og ikke vask vinglass sammen med gryter og tallerkener fulle av fett. Tørk av glassene med rene håndklær.

Husk også at selv om vinglassene i utgangspunktet er helt rene, kan de plukke opp lukt fra skapene du oppbevarer dem i. Det kan være treverk, maling, lim eller andre ting som setter seg i glassene. Som oftest er det da nok at du skyller dem lett i vann før de skal brukes, og problemet er borte.

Se også våre artikler om spennende vindistrikter:

Alsace

Chablis

Champagne

Rioja

Veneto