Belgiske brune øl 2013

Flotte brune belgiere

Belgiske brune øl har stor smaksrikdom og et flott og sødmefullt karamellpreg. Her er de beste på det norske markedet.

BELGISKE BRUNE: Disse ølene har en en rik og sødmefull smak med preg av karamell.
BELGISKE BRUNE: Disse ølene har en en rik og sødmefull smak med preg av karamell. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Mens omsetningen av industripils går ned, øker salget av mer smaksrike øl, gjerne fra små bryggerier, både i inn- og utland. Hvis du vil ha en god introduksjon til bredden av hva som finnes av disse mer spesielle ølene, anbefaler vi vår artikkel Disse ølene MÅ du smake. Vil du virkelig ha stor smaksrikdom, må du også få med deg vår store test av porter og stout.

Ølnasjonen Belgia

Mange tenker ofte på Tyskland, og kanskje England og Tsjekkia, når man snakker om store ølnasjoner. Spør du en virkelig ølentusiast, vil du imidlertid ganske sikkert få Belgia som svar. Og da er det ikke Stella Artois som er grunnen til det. Belgia har, som alle andre ølproduserende land sin industripils, men også et mylder av små bryggerier som produserer kvalitetsøl i en rekke forskjellige stilarter, alt fra lette og aromatiske hveteøl til de mørkeste og sterkeste smaksbombene.

I anledning av at polet i mars fokuserer på brune belgiske, tenkte vi at vi skulle teste det som fantes på det norske markedet. Disse ølene er, som navnet sier, brune på farve (brune på fransk, bruin på flamsk), men kan variere fra gyllenbrune til meget dyp brune. Det er betydelig sjangerglidning og overlapp mellom kategoriene brun og dubbel, så vi har tatt med begge i denne testen. I tillegg til farven, har de alle det til felles at de har et tydelig karamellpreg, og at alkoholnivået ligger sånn noenlunde i område 6-9 prosent.

Et snaut dusin

Totalt i både basis og bestilling på polet, fant vi elleve øl, og de ble testet av David Løite, Klikks ølekspert, og undertegnede, Klikks vinanmelder. De er alle på 33 cl flaske, og de fem beste finner du anmeldelser av nedenfor. De som ikke nådde opp (poeng i parentes): Gauloise Brune (86), Bornem Dubbel (86), Corsendonk Dubbel (85), Rochefort 6 (84), Leffe Brune (83) og Steenbrugge Dubbel Bruin (53). Sistnevnte var infisert og hadde et tydelig eddikstikk og var bortimot udrikkelig. Vi hadde dessverre ikke noen backup-flaske av denne.

Belgiske brune og mat

Disse ølene er ganske fyldige og smaksrike, og de passer derfor best til rødt kjøtt, gjerne i form av kraftige kjøttgryter. Du kan også bruke dem til sterke og smaksrike oster. Her er noen gode oppskrifter:

Chili con carne

Cassoulet

Helt vilt gryte

Denne saken ble første gang publisert 07/03 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også