Visste du dette om cognac?
13 ting du må vite om cognac
Nordmenn er blant verdens mestdrikkende. Her er det du må vite.
1. All Cognac kommer fra området rundt byen Cognac i Frankrike. Det er et ganske stort område på størrelse med et fylke. Druene kommer fra markene rundt.
2. Det finnes ikke noe Norsk cognac. Men det finnes cognachus med tilknytning til Norge. Bache Gabrielsen, eller Dupuy som det heter i andre land, var eid av nordmennene Thomas Bache-Gabrielsen og Peter Anton Rustad frem til 1942. Fortsatt drives firmaet av hans etterkommere som er franskmenn med norske aner. Braastad og Larsen har en liknende historikk. Birkedal Hartmann er et cognachus med norsk eier. Jenssen er et cognachus som er kjøpt opp av nordmenn. Det finnes også et knippe andre små norske cognachus.
3. Jon Bertelsen er mest kjent for å ha to koner. Men han driver også et cognachus i Frankrike. Vi har testet hans Symphonie Brut XO og Prelude VSOP
4. Cognac som lagres på eikefat blir bedre og bedre med årene i rundt femti år, maksimalt 60. Etter dette må utviklingsprossessen stoppes. Det gjøres ved at spriten lagres videre på glasskolber. Hundre år gammel Cognac har dermed bare vært halvparten av livet på fat.
5. Det aller meste av cognac en nøye utvalgt blanding av en rekke forskjellige fat fra ulike vinmarker.
6. All Cognac er brent to ganger. Før det er lagret på fat, kalles det eau de vie.
7. Det har ingen hensikt å langtidslagre Cognac på flaske, slik det er for eksempel med store viner fra Bordeaux eller Pomerol. Cognacen utvikler seg ikke på flaske, men holder seg nesten ubegrenset så lenge den ikke er åpnet.
8. Kjennere liker best å drikke Cognac av tulipanformede glass istedenfor " gullfiskbolle-glassene" vi er mest vant med. Årsaken er at de store glassene slipper ut veldig mye aroma, mens de litt slankere frigjør aromaen saktere og gjør det lettere å skille luktene fra hverandre. Det slanke glasset demper også alkoholen. Den smaker altså bedre i riktig glass. Men du nyter selvsagt dråpene best i det glasset som gjør deg blid, uansett hva ekspertene mener.
9. Det er ikke lov å kalle det Cognac om alkoholstyrken er under 40%. Men ofte kan du finne sterkere.
10. VS eller Tresjerners Cognac må være lagret minimum to år på fat.
VSOP må være lagret minimum fire år på fat.
XO må være lagret minimum seks år på fat. Vi har testet de ti mest solgte.
De fleste cognacene har betydelig eldre cognac enn minimumskravet. Snittet for en vanlig XO er 20 år.
11. Hennessy er verdens største cognacpodusent og topper salgslistene i de fleste land. Men ikke i Norge. Her hjemme er det Bache Gabrielsen som markedsleder. De selger en million liter i året.
12. Med mindre du har flaskene stående kaldt, er det sjelden noe vits å varme opp cognacen. Den ideelle serveringstemperaturen er rundt 20 grader.
13. Trøndere og Nordlendinger drikker desidert mest cognac i Norge. Totalomsetningen var på 1,9 millioner liter i 2011.
Les også:
Test av cognac - her er den beste XO'en
Denne saken ble første gang publisert 19/08 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.