Skjenke øl:
Slik heller du øl i glasset
Du får litt mer smak og litt mindre kullsyre i magen om du gjør dette riktig.
Vi har testet både vanlig pils og øl fra norske mikrobryggerier her på klikk.no. I tillegg har vi laget en guide for deg som er nysgjerrig på de forskjellige ølstilene. Da er det kanskje på tide også å vise hvordan ølet skal flyttes på best mulig måte fra flaska (eller boksen) og over i glasset?
Du har kanskje sett at proffene på puben holder glasset skrått, og lar ølet renne ned langs kanten på glasset når de skjenker ølet. Ikke gjør det hjemme med mindre du har et eget tappetårn.
Ikke langs kanten
Det er forskjell på å tappe øl fra et tappetårn og å helle øl fra en flaske eller boks. Øl som som fylles fra fat ute på en pub drives fram ved hjelp av kraftig trykk. Derfor holdes glasset skrått slik at ølet ikke skummer over. Det samme trykket har du ikke når du heller fra boks eller flaske, og vi får heller ikke samme kraftige skumdannelse. Derfor skal du ikke smyge ølet ned langs kanten av glasset, men heller skjenke slik at du får en bra skumtopp.
Skummet er din venn
- Når ølet skjenkes, ønsker vi å ta best mulig vare på ølets aroma, forklarer Klikks egen ølekspert David Løite. Ved å skjenke slik at det skapes skum frigjøres ølets aromaer. Begynn med å holde glasset skrått, og omtrent halvveis bør glasset stå rett.
Juster avstanden
- Kullsyremengden varierer i de ulike øltypene. Juster avstanden mellom flaske og glass, avhengig av hvor mye futt det er i ølet, og sørg for at du sitter igjen med en passe stor skumtopp, ca 2-4 cm høy, avslutter Løite.
Mer smak, mindre kullsyre
- Øldrikking skal være en sanselig opplevelse, og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under tapping, forklarer Jørn Tore Persen. Han er daglig leder i Ølakademiet. Gjør du dette riktig, får du et glansfullt skum som holder lengre, samtidig med at kullsyren frigjøres. Aromaene kjennes bedre og du slipper å få så mye kullsyre i magen, forklarer øl-eksperten.
Her er Persens metode for en perfekt tappet sommerpils:
1. Finn frem et rent ølglass. Glasset kan stå på bordet eller du kan holde glasset i den ene hånda og flaska i den andre.
2. Holder du glasset i hånda er det fint å skrå glasset og skjenke ølet med middels fart midt i glasset. Står glasset på bordet bør tappehastigheten reduseres noe. Målet er å danne skum, noe av kullsyren skal fjernes og aromaer i ølet skal frigjøres.
3. Når du har skjenket nesten hele flasken og kun har igjen litt øl i bunnen av flaska, stopper du opp. Sving flasken godt slik at du får skum, topp så glasset med skummet fra flasken.
Andre typer
Stout, ale, mørk lager og kraftige øltyper skjenkes midt i glasset som en raus cognac. Disse øltypene har ikke så mye kullsyre i seg så skjenk ølet rolig i glasset. Da unngår du å miste for mye av kullsyren. Bruk et glass med vid klokke.
Hveteøl behandles også litt annerledes. Det er ufiltrert øl som kreves at flasken snus før ølet skjenkes. Ølet skjenkes i to runder der første skjenking skjer skrått i glasset. Deretter avslutter du tappingen med å rette opp glasset og toppe ølet med fint skum. Bruk et høyt glass.
Kilde: Bryggeriforeninges ølskole
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
Slik åpner du flasken med et papirark
Denne saken ble første gang publisert 22/06 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.