Lage kaffe
Slik lager du perfekt kaffe på presskannen
Kaffebrygging består av mange kompliserte kjemiske prosesser. Derfor må du ha kontroll over det som påvirker smaken.
Tips:
Kjøp heller lite bønner ofte enn mye som blir liggende for lenge. Styr unna frysing og andre kjerringråd når det gjelder oppbevaring av bønner. De skal oppbevares lufttett og lystett i romtemperatur og borte fra varmekilder, som for eksempel kaffetrakteren eller komfyren.
Hold utstyret rent, og bruk friskt, rent vann til bryggingen.
Eirik Sand Johnsen er produktsjef hos Stockfleths, og tidligere norgesmester i baristakunst. Han forklarer at perfekt kaffe krever en smule nøyaktighet og noen enkle verktøy.
Her gir han tipsene som gjør at kaffen går fra god til supergod.
Hvis du likevel sverger til den gode, gamle kaffetrakteren bør du lese denne testen av kaffetraktere.
Og lær hvordan man lager perfekt traktekaffe.
Bønner
Råvaren er det absolutt første og viktigste. Du kan ikke lage god smak av dårlig kaffe. Kaffe som råvare kan sammenliknes med vindruer .
Det finnes et utall av varianter, og skal du ha gode bønner må de ha blitt behandlet riktig på alle nivåer. Brente bønner må også behandles som en ferskvare. Ta utgangspunkt i at de har en holdbarhet på ca en måned, forteller Johnsen.
Ta kontrollen
Å lage god kaffe handler først og fremst om å ta kontrollen over det som påvirker smaken. Da snakker vi om råvaren, mengde kaffe og vann. Du må også ha oversikt over tiden kaffen er i kontakt med vannet og temperaturen på vannet.
Se video: Derfor smaker kaffen best på kaffebar
Nykvernet
Grunnen til at nymalt kaffe lukter godt, er at den slipper mye aroma straks etter at den er malt. Jo mer nymalt kaffen er, jo mer av godsakene kommer i koppen.
Forvarm kannen
Varm opp kannen med kokende vann. Da får du riktig bryggetemperatur.
Ikke øyemål
Ingen proffer bruker øyemål. De veier bønnene før de males. Da slipper du å male for mye.
Du trenger 60 gram kaffe per liter vann. Det betyr 50 gram kaffe på en stor Bodumkanne (8 dl) Kaffen skal være litt grovere malt enn fitermalt.
Les også: Lær å drikke kaffe av en svenske
Ikke kokende vann
Kaffen skal ikke brygges med kokende vann. Ideell temperatur er rundt 90-96 grader. Bruk gjerne et termometer eller la vannet stå et halvt minutt etter at det har kokt. Da har det riktigere temperatur. Hell i kaffen og deretter halvparten av vannet. Rør om slik at kaffegruten som "blåser seg opp" på toppen faller sammen, og hell på resten av vannet. Sett kannen på bordet med stempelet ved siden av. Vent i 4 minutter.
Dytt ned
Rør ned skorpen med en skje slik at all kaffen synker ned til bunnen.
Skum av
Skummet har en tørr konsistens og har smaker vi helst ikke vil ha i koppen. Løft det av med skjeen.
Press ned
Nå kan du presse ned stempelet. Er alt gjort riktig glir det lett ned. Husk at kaffen smaker best når den er nybrygget.
Les også: Slik blir kaffen raskest drikkbar
Her er utstyr som er kjekt å ha:
Kvern
Det første du bør investere i er en kvern. Alt annet utstyr er egentlig helt sekundært. En god kaffekvern koster oppunder tusen kroner, skal du bruke den til espressomaskin må du ut med en del mer.
Vekt
Du trenger en nøyaktig vekt. Gjerne en digital bakevekt, eller for spesielt interesserte; en nøyaktig presisjonsvekt, ettersom vanlige kjøkkenvekter ofte er upresise når man bare veier noen få gram.
Les også:
Oppskrift på ekte italiensk pastasaus
Denne saken ble første gang publisert 17/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.