UKENS BESTE VINKJØP:
Perfekt til jordbær
Om jordbær eller friske fruktsalater står på menyen i sommer, sitter denne vinen som et skudd.
I Piemonte finnes det to forskjellige fruktige, søte og musserende viner laget på muskatell-druen: Asti (tidligere ofte kalt Asti Spumante) og Moscato d'Asti. Boblene i disse vinene fremkommer ikke ved annengangsgjæring på flaske, som i champagne og endel andre musserende viner, men i trykktank.
Forskjellene på Asti og Moscato d'Asti er ikke så store. Førstnevnte har litt kraftigere bobler, litt høyere alkoholnivå og litt mindre restsukker. Asti produseres ofte i store volumer på industrielt nivå, mens Moscato d'Asti gjerne kommer fra mindre produsenter, hvor også druematerialet ofte er bedre. Vår vinanbefaling er en Moscato d'Asti fra den meget gode produsenten Saracco.
Saracco Moscato d'Asti 2008, vnr 32677, kr 120, 87 poeng.
Blek strågul, nesten vandig, med et hint av grønt. Meget fruktig duft av muskatell-druer, fersken og pasjonsfrukt med et svakt hint av urter og te. Rikelig med fine, små perler fremstår nærmest som et tett skum. Lett og fresh på smak, med deilig sødme som balanseres utmerket av frisk syre. Ganske lang ettersmak.
Denne typen vin er ferskvare, så drikk den nå i sommer. Alkoholnivået i Moscato d'Asti er ikke på mer enn 4,5 til 6 prosent (i vår vin 5 prosent), hvilket gjør at den egner seg til lange kvelder på terrassen, selv om du skal på jobb neste dag.
Når det gjelder passende mat, er det en gylden regel at man skal kombinere vin med mat fra det lokale kjøkkenet. Men det finnes unntak, hvor tyske rieslinger til asiatisk mat kanskje er det fremste og mest ekstreme eksempelet. I Piemonte gror de mye nøtter, og både kaker og desserter er ofte basert på mandler og hasselnøtter. Dette drikker de da Moscato 'd'Asti til. Det synes ikke vi er den beste kombinasjonen. Nei, friske bær og frukt er som laget til denne vinen.
Her er noen oppskrifter til retter som passer til vinen:
Rabarbrasuppe med jordbær og mynte
Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:
Denne saken ble første gang publisert 19/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.